Predsjednik CIK-a o Čovićevim izjavama i mogućoj blokadi općih izbora

0
F. V.
Predsjednik CIK-a o Čovićevim izjavama i mogućoj blokadi općih izbora
Foto: Radiosarajevo.ba / Bakalar (desno) odgovorio na navode Čovića

Nakon očitog fijaska pregovora o izbornoj reformi u Neumu, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović izjavio je sinoć da "ne postoje uvjeti za organiziranje izbora".

"Tako da mi formalno-pravnih uvjeta za organiziranje izbora nemamo, ali, evo, ako uspijemo nešto posebno dogovoriti, onda bi u Parlamentarnoj skupštini BiH morali napraviti izmjene izbornog zakona koje bi nam to mogle omogućiti pa da kažemo da imamo jedan demokratski proces izbora", rekao je Čović za HRT.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar, koji je sinoć komentirao ovo pitanje i na društvenim mrežama, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kaže:

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

"Uvjeti za izborni proces su identični kao 2018. godine".

Na pitanje da li je moguće dovesti u vezu istupe Čovića i poteze Ministarstva finansija i trezora BiH koje nije odobrilo operativni plan koji je uključivao program posebne namjene opći izbori, Bakalar dodaje da je "financiranje izbora je druga tema".

"Nemamo još uvijek odgovora iz Ministarstva, tako da vam u ovom momentu ne mogu reći da li prohodno ili ne. To je tema nevezana za zakonski aspekt za organizaciju izbora i provedbu izbornih rezultat. Propisi su identični kao 2018. godine, ako govorimo o provođenju jedne od presuda Ustavnog suda koja se najčešće nameće kao razlog za eventualno ne organiziranje izbore", govori nam prvi čovjek CIK-a.

Ako uzmemo neke presude Evropskog suda za ljudska prava, dodaje, "koje su, također, uvjet iz Mišljenja Evropske komisije još 2009. godine, analogno tome, bili bi upitni izbori i 2010, 2014, pa i 2018, jer diskirminacija ostaje kao neriješen problem u zemlji".

"To stoji. Organizacija izbora po Ustavu, kakav je, i Izbornom zakonu, kakav je, nije upitna ove godine, kao što nije bila upitna u ranijim izbornim ciklusima", rekao je Bakalar za portal Radiosarajevo.ba.

Ministarstvo finansija i trezora BiH ranije je odbacilo optužbe da blokiraju izbore.

Tvrdili su da je sve na CIK-u BiH. No, istupi Čovića i potezi ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande (HDZBiH) u najmanju ruku su indikativni.

"Pazite, mi ćemo se prilagođavati okolnostima u datom trenutku. Nije naše da nagađamo šta bi bilo kad bi bilo, naše je da provodimo zakon u okviru mogućnosti da ga provodimo ili ne u datom trenutku. Finansiranje izbora može biti problem, ali i ne mora, ovisno o odlukama institucija. U prvom momentu, konkretno, kroz sustav privremenog finansiranja odgovor ministra finansija. Ukoliko to nije moguće onda ostaje odgovornost institucija za usvajanje zakona o proračunu institucija i međunarodnih institucija za ovu godinu", zaključio je Bakalar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije