Dragan Čović pročitao 7 zaključaka HNS-a: Šta to najavljuju ako se održe izbori?

17
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović pročitao 7 zaključaka HNS-a: Šta to najavljuju ako se održe izbori?
Foto: PrtScr / N1 / Dragan Čović nakon zasjedanja

U Mostaru je danas održano Prvo zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (HNS BiH), nevladine udruge Dragana Čovića, šefa Hrvatske demokratske zajednice u našoj zemlji (HDZ BiH).

Čović je bio onaj i koji se obratio te javnosti pročitao sedam zaključaka koji su danas, istaknuo je šef HDZ-a, jednoglasno usvojeni na zasjedanju.

Napomenuo je još da su zaključci izmijenjeni "u odnosu na ono od jučer, ali su principi ostali isti". A, onda je počeo čitati zaključke.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Pa je pod jedan, HNS ocijenio kako je njihov pregovarački tim u dosadašnjim pregovorima dosljedno i odgovorno provodio prethodno utvrđeni politički okvir ove organizacije o, kako je to Čović svaki put istaknuo "nužne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava". 

Potom, zaključak dva, u kojem HNS izražava žaljenje što uloženi napori u dosadašnjim pregovorima nisu uspješno okončani kako bi se osigurale "nužne izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava". U ovom zaključku podsjećaju kako je tekao proces, uz predstavnike EU i SAD, te da su "podnijeli niz konkretnih prijedloga za izmjene Izbornog zakona i ograničene izmjene Ustava". Tu navode kako su spremni nastaviti pregovore "s bošnjačkim i drugim političkim strankama o BiH" na tragu već usaglašenog. Istovremeno su pozvali i predstavnike međunarodne zajednice da "daju puni doprinos završetku procesa pregovora koji su od najveće važnosti za stabiln i buduć evropske BiH".

U trećem zaključku navode kako će se HNS "dosljedno zalagati za izborna-ustavna načela postignuta i ostvarena u Washingtonskom i Daytonskom sporazumu. Spremni su, ističu ovdje, odlučno se suprotstaviti svim iinicijativama koji se time protive.

"Sve političke stavove kojim se zastupa blokiranje provođenja političkog sporazuma iz Mostara iz juna 2020. i time onemogućava hrvatskom konstitutivnom narodu legitimno političko predstavljanje u domovima naroda i Predsjedništvu", istakli su, dodavši kako će HNS smatrati ugrozom nacionalnih interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH sve što se bude kosilo s tim.

HNS, nastavljaju u petom zaključku, drži da neće biti ispunjeni pravno-formalni uvjeti da se održe izbori, ako se ne izmijeni Izborni zakon: "U tom smislu je nužno provsesti sve presude za ljudska prava kako bi se svakom od tri naroda osiguralo legitimno političko predstavljanje, kao i mogućnost kandidranja svakoj osobi s pravom glasa u BiH." 

U šestom, pak, "posebno naglašavaju" kako Centralna izborna komisija "nije i ne može biti zakonodavac niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamenta BiH": "Jednako naglašavamo da CIK nije imenovan u skladu s odredbama Izbornog zakona. Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio u skladu s prethodnim tačkama i unatoč tome budu raspisani i provedeni izbori - HNS će ih smatrati suprotnom Ustavu. Takvom postupku suprotstavit ćemo se legitimnim, pravnim i političkim sredstvima."

A onda dolazi sedmi zaključak, koji će, sigurno smo, izazvati najviše pažnje u narednom periodu:

"HNS i sve njegove članice će s krajnjom pažnjom pratiti nastavak političkih
pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim ustavnim reformama
kao i rješenja ukupne političke situacije u BiH. ", počinje ovaj zaključak, pa počinje prijetnja:

"Ako se i dalje nastavi s procesom dekonstituiranja hrvatskog naroda, HNS će pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, kojom će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH."

Na pitanje novinara da pojasni ovaj zaključak, Čović je odgovorio kako smatra da ne treba nijedno pojašnjenje ovih zaključaka.

"Dugi su, nedvosmisleni i jasni. Da li će neko iz jedne rečenice jednog zaključka,  nešto zaključiti, to ostavljamo svakom na volju. HNS i sve njene članice su se obavezal da ove zaključke provedu u praksu", izgovorio je. 

Pričao je i kako bi bio najsretniji da se priča o izbornom zakonu riješi u narednih 10 dana, "da možemo organizirati izbore i otvoriti evropske procese". Najavio je i nastavak političkih pregovora, vjerovatno u utorak u Mostaru, govorio je i o "svojoj domovini BiH", a sve je zaključio riječima 

"Uvjeren sam da će kolege, Bošnjaci, razumjeti do kraja ovo što smo danas usvojili. No, bude li način ponašanja kao i dosad, naravno da ovdje niko nema optimizam da će se ovdje nešto riješiti."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije