Čović: Došlo je vrijeme da pošaljemo jasnu poruku svima u BiH

18
Radiosarajevo.ba
Čović: Došlo je vrijeme da pošaljemo jasnu poruku svima u BiH
Foto: N1 / Dragan Čović

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, prije vanrednog zasjedanja HNS-a, poručio je da su se danas okupili kako bi "tragali za rješenjima i osigurali ugodan život svim žiteljima BiH."

"Danas želimo poručiti da je došlo vrijeme da pošaljemo jasnu poruku svim žiteljima BiH, partnerima, i međunarodnim institucijama, primarno narodu, da želimo skrbiti o njemu, da mu osiguramo dostojan život, da osiguramo potpunu ravnopravnost hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda, i da ćemo osigurati legitimne predstavnike", rekao je Čović, prenosi N1

Nije želio komentarisati da li će danas govoriti o izmjenama Izbornog zakona, ali poručio je da će nakon zasjedanja obavijestiti javnost o zaključcima koje su usvojili.

Uživo: Izrael objavio koja je "cijena" koju mora platiti Iran

Uživo: Izrael objavio koja je "cijena" koju mora platiti Iran

Kako je poznato, HRS neće učestvovati na vanrednom zasjedanju. O tome je Čović kazao da njihov izbor, a da se veseli svim onima koji će danas biti tu.

"Osobno, pozvali smo sve da budu dio jednog zajedništva hrvatskog naroda u BiH. U tom smislu smo zatvorili sabor kao vanredni, prvi put za javnost, kako bi se potpuno posvetili interesima naroda u BiH, a ne promidžbi bilo kakve političke opcije u BiH", poručio je Čović.

Lidija Bradara, predsjednica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlementa BiH istaknula je da se ne govori još uvijek o bojkotu izbora.

"Još uvijek ima vremena za politički dogovor. I svi bi trebali biti svjesni da nema uslova za izbore", rekla je Bradara.

Nacrti zaključaka koji su procurili jučer u medijima, tvrdi predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić su bili krivo interpretirani.

"Osnovana zadaća zasjedanja je učiniti ono što hrvatski narod i BiH očekuje od nas, a to je zaštiti opstojnost hrvatskog konstitutivnog naroda i zaštiti BiH od antiustavnih napada", naglasio je Ljubić.

Prije početka zasjedanja, Predsjedništvo HNS BiH, položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod spomen obilježja poginulim borcima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije