Plenković pokušao objasniti šta je Čović htio reći izjavom "čuvajte RS"

8
Radiosarajevo.ba
Plenković pokušao objasniti šta je Čović htio reći izjavom "čuvajte RS"
Foto: Kolaž / Dragan Čović i Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković komentirao je poruke koje je Dragan Čović poslao sa sjednice Narodne skupštine RS.

Podsjetimo, Čović je 1. februara bio gost na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS i tom prilikom poručio Srbima "da čuvaju RS" jer "im mnogi mogu pozavidjeti na emocijama koje su iznijeli".

"Otvarati pitanje Ustava je krajnje rizično za sve odnose u BiH. Očuvati mir u BiH po svaku cijenu. Bolje u nedogled razgovarati, nego da prebrojavamo žrtve. BiH može preživjeti isključivo kao zemlja tri naroda, vraćajući povjerenje među narodima... Čuvajte RS... Koliko ste emocija ovdje iznijeli, mogu vam samo zamjeriti. Moram vas zamoliti, ostavite dovoljno otzvorena vrata i za druga dva konstitutiuvna naroda u RS. RS ćete najbolje zaštititi, ne samo ovdje, nego je braneći i u institucijama BiH", kazao je Čović.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Njegove riječi naišle su na brojne reakcije, a u njegovu odbranu pokušao je stati Plenković.

Ocijenio je da je cijela poenta Čovićevog posjeta Banjoj Luci to da je htio poslati poruku da treba poštivati koncept Dejtonskog mirovnog okvira.

"Ono što je po meni sljedeći korak je da se u razgovore između stranaka uključe i predstavnici Srba", kazao je Plenković te dodao kako je "politika Vlade RH poštovati Bosni i Hercegovinu i njen integritet", prenosi N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije