Čović ironično poručio: "Kao što ja želim izabrati Komšića, tako Bakir želi..."

20
Radiosarajevo.ba
Čović ironično poručio: "Kao što ja želim izabrati Komšića, tako Bakir želi..."
FOTO: Fena / Dragan Čović

Sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH održana je danas u Mostaru nakon koje je održana i sjednica sa HDZ-om Republike Hrvatske.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je da je kolege informirao o svemu o čemu je razgovarano proteklih šest mjeseci s predstavnicima probosanskih stranaka i međunarodne zajednice.

Osvrnuo se na izjave Bakira Izetbegovića, lidera SDA, te obrazložio zašto je otišao i održao govor u Narodnoj skupštini RS.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

"Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i vanredni sabor 19. februara", kazao je Čović na konferenciji za medije.

Upitan je da li će izbori u okotobru biti održani te kazao kako nema preduslova za to.

"Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz CIK-a i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu, odnosno pitao zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor", naveo je predsjednik HDZ-a.

Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore ako se ne izmijeni ono što je Ustavni sud stavio van snage, ali i dalje vjeruje da će se to promijeniti.

Čović je kazao da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski, odnosno da svaki kanton ima određeni broj elektora i da pobjednik u tom kantonu nosi sve tzv. elektorske glasove.

"Bošnjačka strana je posljednji dan izašla s prijedlogom koji sam doživio kao alibi-prijedlog. To je prijedlog s jednom listom, zajedničkom, i iz nje bi se iz modela elektora definisali prvi i drugi član Predsjedništva BiH. Opet su tu neka plutajuća rješenja. Mi smo nudili dvije izborne jedinice, odnosno dvije liste. Venecijanska komisija je rekla da je to u redu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih", objasnio je Čović.

Komentirao je izjavu Bakira Izetbegovića koji je u Dnevniku D FTV-a kazao kako Čoviću "odgovara da ostane Komšić gdje jeste".

"Kao što ja eto želim izabrati Komšića vjerovatno kolega Izetbegović želi vratiti i oživjeti Herceg-Bosnu. Vjerojatno bi mogli istim riječima komentirati naša nastojanja i uspjeh o razgovorima. Tu bih stao da nikoga ne povrijedim".

Kazao je kako je njegovo obraćanje u NSRS izazvalo lavinu reakcija, ali iz Sarajeva koje je, po uzoru na člana Državnog predsjedništva Milorada Dodika, oslovio "političko Sarajevo".

"Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije BiH, a kažem da trebamo čuvati Ustav BiH i da građanska BiH nije rješenje. Otišao sam zbog hrvatskog naroda u RS. RS je realnost, šta god ko od nas mislio. Kako govoriti da poštujete Ustav BiH, a ne prihvatate postojanje RS?", rekao je Čović tokom konferencije za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije