Prof. Komšić: Čović je veleizdajnik - uvesti mu sankcije i izbaciti ga iz politike

19
Radiosarajevo.ba
Prof. Komšić: Čović je veleizdajnik - uvesti mu sankcije i izbaciti ga iz politike
PrtScr/N1 / Ivo Komšić

Prof. dr. Ivo Komšić, ratni član Predsjedništva RBiH, jedan od najzaslužnijih ljudi za Washingtonski sporazum u Federaciji BiH i autor odlične knjige Tuđmanov haški profil, komentirajući jučerašnji nastup Dragana Čovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) i uzvike poput onog "Čuvajte Republiku Srpsku", istakao je kako to jeste veleizdajnički čin, upravo onako kako su to ocijenili i mediji u susjednoj Hrvatskoj!

Piše: Faruk Vele

"Svi oni koji su pratili zadnjih 30 godina našu ovu politiku, ponašanje i političke stavove HDZBiH odnosno tzv.Herceg-Bosne, pa i stavove hrvatske zvanične politike, izuzev perioda kada su Stipe Mesić i Ivo Josipović bili predsjednici, znaju da imamo kontinuitet njihove slične politike kada je BiH u pitanju.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Ovaj Čovićev govor je, zapravo, neki zaključak dogovora između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu. Samo što je Čović izgubio kalendar, on izgleda ne zna da je tzv. HZHB nestala još 1992. godine Washingtonskim sporazumom. Međutim, vrlo je važno to da on potvrđuje da oni nisu odustali od te politike. Jer, zašto njemu treba Republika Srpska jaka, čvrsta...

Sve dok postoji RS, takva kakva postoji, ovakva kakvu je napravio Dodik, on ima nadu da može obnoviti tzv. Herceg-Bosnu. To je to. Zato je to žestoko govorio", poručuje Ivo Komšić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Dodaje da je ovdje riječ o hrvatskoj zvaničnoj politici, a ne javnosti u Hrvatskoj koja je odlučno ragirala na istupe lidera HDZBiH.

"Isto to što je on rekao,samo u drugačijoj formi je rekao i predsjednik RH Zoran Milanović, a isto to podržava Andrej Plenković, hrvatski premijer, samo je mudriji pa neće da kaže.

Jer, šta je njegov ministar vanjskih poslova tražio (Gordan Grlić Radman) od Sergeja Lavrova - da se podrži RS ovakva kakva jeste i da se podrže Čovićevi zahtjevi oko Izbornog zakona u BiH. Opet ista priča i jedna politika na stolu. Plenković to neće reći, jer to nije EU", konstatirao je prof. Komšić.

Prema njegovim riječima, Čovića bi trebalo sankcionirati jer je on najvjerniji pomagač Dodika.

"Dodik je pod sankcijama, ali je rečeno da sankcije trebaju dobiti i svi oni koji ga podržavaju. Čović je taj, njemu bi trebalo sada uvesti sankcije. Ovo što je on izrekao je mnogo opasnije od onog što govori Milanović o Ukrajini. Ovo Čovićevo je provodivo.

Jaka RS znači ruske rakete na Uni! To je ono o čemu bi Europa i NATO pakt povesti računa radi čega bi trebalo Čoviću uvesti sankcije i pod hitno ga izbaciti iz politike", kazao je.

Istakao je i da slobodni mediji u RH trezveno gledaju na našu situaciju, to jeste veleizdaja.

"Prva izdaja je Tuđmanova izdaja. On je izdao bosanske i posavske Hrvate, s tim što je s posavskim to radikalno učinjeno. On je njih preselio i danas gore više nema nikoga. Hrvatska javnost pravi analize i zna koliki je značaj BiH za hrvatsku državu, oni dobro stvari procjenjuju. Ovo što je Čović uradio jeste čin veleizdaje", zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije