Bevanda nakon zahtjeva za ostavkom: SDA je svjesna svoje odgovornosti

I. S.
Bevanda nakon zahtjeva za ostavkom: SDA je svjesna svoje odgovornosti
FOTO: Screenshot / Slađan Bevanda

Klub Stranke demokratske akcije HNK u jučerašnjem saopćenju tražio je, između ostalog, ostavku ministra unutrašnjih poslova HNK Slađana Bevande zbog nedavnih nereda navijača.

Bevanda je za portal Radiosarajevo.ba komentarisao navode ove stranke, te je ustvrdio kako je sigurnosna situacija u ovom kantonu dobra, uprkos nedavnim događajima.

"Da je to jedna ozbiljna opservacija - ja bih to možda mogao i komentirati. Međutim, jedno takvo licemjerno ponašanje - teško je i komentirati. Sličnih događaja bilo je i prije, nažalost, teško da ih neće biti i ubuduće, ali učinit ćemo sve da se ne ponovi. Da je SDA tražila moju smjenu prije nekoliko mjeseci ili prije godinu dana, kada su izgrednici neki zapalili pub u drugom dijelu grada, pa i sada, ja bih to shvatio vrlo ozbiljno i doslijedno. Ovako su nedoslijedni i to je licemjerstvo i politikanstvo", rekao je Bevanda.

Stava je kako je "SDA sviesna svoje odgovornosti za stanje i sigurnosti u gradu, ali i stanje u Ministarstvu unutarnjih poslova".

"Dokumenti koje mi imamo govore da smo Ministarstvo i ja na čelu Ministarstva,  učinilisve da se dovede u one okvire u kojima po zakonu mora biti. Nažalost, kolege ministri iz SDA su stalno to opstruirali, pa i napuštanje sjednica i slično. Nikada nisu dopustili da Ministarstvo bude komplentirano", napomenuo je Bevanda.

Ističe i kako je Ministarstvo "prevažno": "Stječe se dojam da nekome odgovara da ono bude blokirano i da stanje sigurnosti ne bude adekvatno. Na njihovu žalost, stanje sigurnosti u HNŽ je jako dobro. Naravno da je narušeno nedavnim događajima."

Na pitanje o sigurnosti u HNK-u i nedavnim događajima, tačnije navijačkim neredima i napadu policajaca na muškarca koji se nije opirao, Bevanda napominje da se radi o odvojenim događajima.

"Klasično prekoračenje ovlasti, brutalna upotreba sile, bespotrebna i kada mladić nije pružao otpor. Kršenje kodeksa ponašanja policajaca, sve smo to osudili. Jako mi je žao, to su naše kolege iz Ministarstva, mladi policajci koje smo smatrali dobrim i odgovornim. Druga priča je izgred. Policija često ima saznanja da se ti ljudi dogovore, da te tuče dogovore, ponekad ih policija osujeti, ponekad ne. Ovog puta nažalost nije", naveo je Bevanda.

Napomenuo je kako je policija reagovala brzo i učinkovito, čemu su građani i mediji svjedočili, te da se dalje provodi istraga o ovom događaju.

Podsjećamo, nakon nereda u Mostaru koji su se desili u subotu navečer, privedeno je deset osoba, dok je jedna osoba teško povrijeđena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije