Bevanda konačno Vijeću ministara BiH uputio Budžet za 2022. godinu

10
Radiosarajevo.ba
Bevanda konačno Vijeću ministara BiH uputio Budžet za 2022. godinu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vjekoslav Bevanda

Nacrt Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu upućen je danas iz Ministarstva financija i trezora BiH Generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Nakon što je jučer Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog proračuna (DOP) za razdoblje 2022- -2024. godina stvoreni su uvjeti za usvajanje Nacrta Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je Ministarstvo financija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem budžetu.

Pogledajte kako je Fenerbahce izbačen nakon penala: Edin Džeko i društvo šokirani u Istanbulu

Pogledajte kako je Fenerbahce izbačen nakon penala: Edin Džeko i društvo šokirani u Istanbulu

”Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022. -2024. godina usvojen je 30. 3. 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva financiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo financija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se dalje bez poteškoća nastavi dalja procedura usvajanja proračuna“, rekao je ministar Bevanda.

Temeljem budžeta. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagatelju - Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za proračun institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od neizravnih poreza za razinu BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi, navedeno je u saopćenju Ministarstva finansija i trezora BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije