Vijeće ministara BiH: Ništa od izdvajanja novca za izbore

10
F. V.
Vijeće ministara BiH: Ništa od izdvajanja novca za izbore
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Nisu osigurana sredstva za održavanje Općih izbora u Bosni i Hercegovini!

Bošnjački i srpski ministri u Vijeću ministara glasali su da se na današnjoj telefonskoj sjednici nađe tačka o izdvajanju novca za izbore, no to u konačnici nije prošlo jer su svi hrvatski ministri bili protiv, jer je prethodno ministar finansija i trezora objasnio kako je takva odluka protivna zakonu.

Kako je potvrđeno za N1 iz Vijeća ministara BiH, predloženi dnevni red niti predložena tačka dnevnog reda nisu dobili potrebnu podršku, obzirom da podršku predloženom redu i tačci nisu dali ministri iz reda hrvatskog naroda.

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Za izdvajanje novca su glasali SDA, SNSD i DF, ali su predstavnici HDZ-a bili protiv.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH donijela je 4. maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022.

"Raspisuju se neposredni izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona u Federaciji BiH", navedeno je u Odluci Centralne izborne komisije BiH.

Međutim, pojavio se problem finansiranja, a mnogo toga je upućivalo na smišljen pokušaj da se podriva izborni proces.

To su prepoznali i iz međunarodne zajednice te je odlučno poručeno da se sredstva moraju osigurati, čak i sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Indikativno je da je Tegeltija sjednicu zakazao nakon jučerašnjeg susreta sa predstavnicima Bijele kuće i State Departmenta u Washingtonu.

Inače, Tegeltija se susreo sa šeficom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednost pri Bijeloj kući Amandom Sloat, prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Dereckom J. Hoganom, te specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije