Tegeltija zakazao telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH!

2
F. V.
Tegeltija zakazao telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH!
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne Zoran Tegeltija koji se nalazi na službenom putu u Sjedinjenim Američkim Državama zakazao je za 14 sati telefonsku sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Jedina tačka dnevnog reda, prema informacijama koje smo dobili od izvora bliskih državnoj vladi, jeste osiguranje sredstava za održavanje Općih izbora u BiH 2022. godine.

Prema izvorima portala Radiosarajevo.ba u CIK-u, pomaka ima i po svemu sudeći bi sredstva za održavanje izbore trebala biti odobrena danas.

Sud pustio na slobodu direktora FUP-a i šefa specijalne jedinice, troje ostaje u pritvoru

Sud pustio na slobodu direktora FUP-a i šefa specijalne jedinice, troje ostaje u pritvoru

Prema ranijem prijedlogu, predviđeno je da se potreban iznos od 12,5 miliona KM osigura iz akumuliranog viška prihoda. Takav prijedlog ranije je dao i CIK.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH donijela je 4, maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022.

"Raspisuju se neposredni izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona u Federaciji BiH", navedeno je u Odluci Centralne izborne komisije BiH.

Međutim, pojavio se problem finansiranja, a mnogo toga je upućivalo na smišljen pokušaj da se podriva izborni proces.

To su prepoznali i iz međunarodne zajednice te je odlučno poručeno da se sredstva moraju osigurati, čak i sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Indikativno je da je Telegtja sjednicu zakazao nakon jučerašnjeg susreta sa predstavnicima Bijele kuće i State Departmenta u Washingtonu.

Telegtija se susreo sa šeficom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednost pri Bijeloj kući Amandom Sloat, prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Dereckom J. Hoganom, te specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije