Tegeltija zakazao telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH!

2
F. V.
Tegeltija zakazao telefonsku sjednicu Vijeća ministara BiH!
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne Zoran Tegeltija koji se nalazi na službenom putu u Sjedinjenim Američkim Državama zakazao je za 14 sati telefonsku sjednicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, potvrđeno je portal Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Jedina tačka dnevnog reda, prema informacijama koje smo dobili od izvora bliskih državnoj vladi, jeste osiguranje sredstava za održavanje Općih izbora u BiH 2022. godine.

Prema izvorima portala Radiosarajevo.ba u CIK-u, pomaka ima i po svemu sudeći bi sredstva za održavanje izbore trebala biti odobrena danas.

Prema ranijem prijedlogu, predviđeno je da se potreban iznos od 12,5 miliona KM osigura iz akumuliranog viška prihoda. Takav prijedlog ranije je dao i CIK.

Podsjetimo, Centralna izborna komisija BiH donijela je 4, maja odluku o rapisivanju Općih izbora 2022.

"Raspisuju se neposredni izbori za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, Narodnu skupštinu Republike Srpske, Predsjednika i potpredsjednika RS i skupštine kantona u Federaciji BiH", navedeno je u Odluci Centralne izborne komisije BiH.

Međutim, pojavio se problem finansiranja, a mnogo toga je upućivalo na smišljen pokušaj da se podriva izborni proces.

To su prepoznali i iz međunarodne zajednice te je odlučno poručeno da se sredstva moraju osigurati, čak i sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a. Indikativno je da je Telegtja sjednicu zakazao nakon jučerašnjeg susreta sa predstavnicima Bijele kuće i State Departmenta u Washingtonu.

Telegtija se susreo sa šeficom Odjeljenja za evropska pitanja Savjeta za nacionalnu bezbjednost pri Bijeloj kući Amandom Sloat, prvim zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove State Departmenta Dereckom J. Hoganom, te specijalnim predstavnikom predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije