Tegeltija o izborima: CIK veoma agresivno nastupa o pitanju tog novca

7
Radiosarajevo.ba
Tegeltija o izborima: CIK veoma agresivno nastupa o pitanju tog novca
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija poručio je kako će biti novca za izvore.

"Novca za izbore je uvijek bilo i biće. O tome smo govorili i 2020., ali je CIK odlukama pomjerio izbore, a na kraju su imali novac. Izbori se raspisuju početkom maja, a održavaju početkom oktobra. To je dug period da bi se insistiralo na novcu u maju. I prije dvije godine sam rekao, a i sada ću, da izbori neće zavisiti od finansijskih sredstava, a moramo priznati da CIK veoma agresivno nastupa o pitanju tog novca. Ne znam koji su im motivi, ali mislim da u pripremama za izbore imaju daleko važnijih stvari nego da razmišljaju o tome", rekao je Tegeltija.

Na pitanje novinara Glasa Sprske o "pozivanju na odredbu Izbornog zakona kojom je definisan rok od 15 dana", predsjedavajući VM je rekao:

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

"Ima mnogo važnijih odredbi kojima CIK ne posvećuje posebnu pažnju", te je pojasnio na šta misli:

"Na mnogo toga, od priprema za glasanje u inostranstvu i tome slično".

'U CIK-u mahom kao krivca vide ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandu optužujući ga da blokira budžet, povezujući to sa partijom kojoj on pripada i koja je najavljivala i bojkot izbora zbog neusvajanja izmjena Izbornog zakona', glasilo je jedno od pitanja za Tegeltiju.

"To nije ni fer ni korektno prema njemu, posebno jer je Savjet ministara kolektivni organ. Aludira se na to da je član HDZ-a BiH, partije koja je nezadovoljna Izbornim zakonom, odnosno nespremnošću SDA da promijeni određene elemente, ali ideje CIK-a da novac bude obezbijeđen iz viška sredstava iz nekog prethodnog perioda nisu ničim utemeljene. Zato govorim da se bave tuđim, a ne svojim poslom. Siguran sam da ministru Bevandi nije u cilju blokada izbora niti da bilo šta radi na tom planu".

Poručio je kako se do "CIK-a sve može očekivati".

"Postoje neki kojima izbori baš i ne odgovaraju, s obzirom na politički rejting. Ako smo se opredijelili da ćemo ići u izbore, po svaku cijenu i bez izmjena zakona, onda treba da budu početkom oktobra. Vjerujem da će se to desiti i da CIK neće napraviti ono što je napravio 2020, a ne vjerujem da će biti usvojene izmjene Izbornog zakona", zaključio je Tegeltija.

CIK o Bevandi: "Brutalno obmanjuje javnost"

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je ocijenila je neargumentiranim kvalifikacije ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande koji tvrdi da postoji orkestriran napad na njega iz CIK-a koja "se redovno oglašava u pojedinim medijima uz tvrdnje da jedan čovjek može opstruirati donošenje budžeta ili odluku kolektivnog organa kakvo je Vijeće ministara BiH".

Kako su naveli u saopćenju, ministar Bevanda ovakvim kvalifikacijama brutalno obmanjuje javnost u Bosni i Hercegovini jer CIK nikada nije tvrdio da jedan čovjek može donijeti budžet, ali su, kažu, duboko svjesni da nekoliko ljudi u Fiskalnom vijeću i Vijeću ministara svakako mogu usporavati ili opstruirati proces usvajanja budžeta.

"Ministar Bevanda je u oba navedena tijela i ključna je osoba za prohodnost donošenja relevantnih odluka. Javnost u BiH smo detaljno upoznali i sa zakonskim osnovama za zahtjeve CIK-a i prema Ministarstvu finansija i trezora BiH, kao i prema Vijeću ministara BiH", kazali su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije