Prijedlog izmjena izbornog zakona kojeg nudi HDZBIH je neprihvatljiv

3
Radiosarajevo.ba
Prijedlog izmjena izbornog zakona kojeg nudi HDZBIH je neprihvatljiv
Ustupljena fotografija / Vijeće za provedbu Deklaracije (arhiv)

Prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva kojeg je HDZBIH, uz javnu podršku SNSD-a, uputio u Dom naroda PSBIH apsolutno je neprihvatljiv jer je u suprotnosti s pravnim standardima i standardima ljudskih prava EU.

Kako je navedeno u saopćenju Vijeća za provedbu deklaracije, ponuđenim izmjenama ne izvršava se niti jedna presuda ESZLJP, uvodi se dodatna neravnopravnost glasača u FBIH, dodatna neravnopravnost među građanima hrvatske nacionalnosti (a isti je slučaj i sa Bošnjacima i Srbima zavisno u kojem dijelu BiH žive), nadalje je protivan odredbama Ustava Federacije BiH, te u svojoj ukupnosti predstavlja dodatnu etničku podjelu bosanskohercegovačkog društva i države.

"Ponuđene izmjene također su u suprotnosti sa Rezolucijom Vijeća Evrope broj 1513, i ne korespondiraju sa 14 tačaka iz mišljenja EU.

Pomozi.ba i ove godine pomaže maturanticama: Odjeća, obuća i nakit za svečane prilike

Pomozi.ba i ove godine pomaže maturanticama: Odjeća, obuća i nakit za svečane prilike

Iako su navedeni razlozi vjerovatno jasni predlagačima iz HDZBIH postavlja se pitanje čemu plasiranje ovakvih prijeloga u Dom naroda PSBIH? Odgovor je dao predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dovođenjem u kontekst prijem Finske i Švedske u NATO sa izmjenama izbornog zakonodavstva u Bosni I Hercegovini. Nužno je da se Milanović, odnosno službeni Zagreb, odmah prestane baviti unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine čime će dati najveći lični doprinos stabilizaciji prilika u BiH. Umjesto miješanja u unutrašnje odnose u BiH, svoju energiju Milanović bi trebao usmjeriti na jednakopravnost onih građana Hrvatske koji nisu hrvatske nacionalnosti.

Ostaje nejasno zbog čega se četiri delegata u Domu naroda iz reda bošnjačkog naroda nisu pojavili na sjednici (bez obzira na neprihvatjiv sadržaj koji se trebao razmatrati), čime su se stavili u položaj onih koji blokiraju rad državnih institucija.

Pozivamo političke organizacije čiji je cilj izgradnja demokratske Bosne i Hercegovine da u parlamentarnoj procedure odmah i bez odlaganja odbace ponuđeni prijedlog HDZ-a, sa iznošenjem jasnih argumentacija da se radi o anti evropskom, diskriminirajućem rješenju, čime će se jasno staviti do znanja kako domaćim tako i međunarodnim predstavnicima da je apsolutna većina građana BiH za normalnu, evropsku državu, u kojoj će svaki građanin i svaki od naroda imati jednaka prava na njenom cijelom teritoriju.

Krajnje je vrijeme reći odlučno NE ultra nacionalističkim politikama u BiH kao i onima u susjedstvu, navedeno je u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije