Dragan Čović: Ne odustajem i ponavljam, ne postoje uslovi da se izbori održe

18
Radiosarajevo.ba
Dragan Čović: Ne odustajem i ponavljam, ne postoje uslovi da se izbori održe
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Klub Bošnjaka u Domu naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH pokrenuo je pitanje vitalnog nacionalnog interesa u odnosu na HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Nakon sjednice, obratio se Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS-a i tvrdi kako ne odustaje od legitimnog predstavljanja.

"Dali smo šansu u hitnoj proceduri da damo priliku da izbjegnemo neregularnosti i nelegitmni izbor članova. Mi nažalost ne mijenjamo Ustav BiH, jer nismo dobili saglasnost.

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Suljagić odgovorio Dodiku: "Kapije mezarja i Memorijalnog centra Potočari će biti zatvorene 2. maja"

Ako pogledate izborne listiće, isto ovo povjerenstvo, vidjet ćete na listi 701 vidjet ćete da se bira Bošnjački član Predsjedništva BiH, pa na 702 stranici birate hrvatskog člana Predsjedništva BiH", istakao je Čović i naglasio da ne može biti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

Čović tvrdi kako su se intenzivno dvije godine vodile rasprave oko izbornog zakona, ustvrdio je da su se trudili dvije godine i predlagali rješenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ponovo je optužio SDA da je izigrala sporazum iz Mostara koji se tiče legitimnog predstavljanja.

Naglasio je da će o samom zakonu, procedurama i sadržaju izbornog zakona govoriti kad on prođe u Domu naroda. 

"Tražimo mogućnost da ovo pitanje zadržimo u fokusu. Ne postoje formalno-pravne mogućnosti da se izbori održe", podcrtao je Čović, istakao kako ne odustaju i spomenuo i Neum da nije bilo uplitanja međunarodne zajednice riješila bi se politička kriza. 

U tom kontekstu, poručio je međunarodnoj zajednici: "Ako nam ne možete pomoći, ne odmažite nam."

"Mi smo govorili kako legitimno riješiti predstavljanje hrvatskog naroda. Moj zadatak kao predstavnik hrvatskog naroda je to, da zaštitimo hrvatski narod, da zaštitimo hrvatski narod od majorizacije u Federaciji, jer ako bi se održali ovakvi izbori, ne samo da Bošnjaci biraju dva člana, već bi birali i po deset delegata", tvrdi Čović i ističe kako mu je žao što je situacija ovakva, ali neće odustati. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije