Dr. Kovačević o Čovićevom prijedlogu: Prijenos suvereniteta BiH na susjedne države

20
F.V.
Dr. Kovačević o Čovićevom prijedlogu: Prijenos suvereniteta BiH na susjedne države
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šta Čović sprema?

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović zakazao je 10. hitnu sjednicu ovog doma za sutra, utorak, 26. aprila 2022. godine s početkom u 11 sati.

Na dnevnom redu je, pored Usvajanje Zapisnika 9. hitne sjednice, samo jedna tačka:

Zahtjev delegata iz Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH: Dragana Čovića, Lidije Bradare, Marine Pendeš i Bariše Čolaka za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Ovo je još jedan pokušaj HDZ-a BiH da nametne svoj koncept izbornog zakonodavstva koji suštinski vodi u nastavak etno podjela u zemlji.

Tim povodom oglasio se i dr. Slaven Kovačević, doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i euroatlantske integracije i savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Prema njegovim riječima, glasanje za prijedlog izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, temeljen na etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, kako to predlaže HDZ (zvali to "legitimno političko predstavljanje" ili drugačije), bilo bi glasanje i za neka suštinska pitanja bh. suvereniteta:

„Prenošenje dijela suvereniteta Bosne i Hercegovine na susjedne zemlje, koje preko raznih političkih satelita žele ustanoviti takav politički sistem u BiH u kojem one mogu donositi sve odluke umjesto institucija ove zemlje (primjeri: korištenje hidro-potencijala Buškog jezera, izgradnja odlagališta Trgovska gora, neutvrđivanje granice na moru, hidrocentrale na Drini, stare i izgradnja novih, izgradnja aerodroma u Trebinju i tako redom). Ukratko, suverenitet predstavlja sposobnost samostalnog odlučivanja, bez vanjskih utjecaja, gdje su građani BiH nositelji suvereniteta ove zemlje, što se očito želi osporiti kroz izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se dijelovi suvereniteta BiH prenijeli na susjedne zemlje, a time i upravljanje prirodnim i drugim resursima Bosne i Hercegovine“, upozorio je.

Navodi dalje da izborni sistem temeljen na etničkoj pripadnosti (neki to zovi konstituentnost) i mjestu prebivališta u potpunoj je suprotnosti sa Mišljenjem Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji, kao i u suprotnosti sa presudama Europskog suda za ljudska prava, ponajviše sa presudom „Zornić“.

Usvajanje HDZ-ovog prijedloga, zapravo znači potpunu blokadu EU i NATO puta Bosne i Hercegovine. Stvaranje de facto potpuno novog etno-teritorijalnog uređenja zemlje kroz izmjene Izbornog zakona BiH, gdje bi izvjesno naredni zahtjev bio i de iure reorganizacija države po etno-teritorijalnom principu“, ističe Kovačević.

Nadalje, ističe kako jedino što ovu zemlju približava euro-atlantskim integracijama jeste politički sistem u kojem postoji potpuna jednakost i jednakopravnost svih građana, odnosno sistem u kojem se štite prava svih građana na individualnom nivou.

„To je moguće ako se implementiraju sve presude Europskog suda za ljudska prava i 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Govoriti o jednakosti građana i naroda (etničkih zajednica), kako to neki kažu, jako je pogrešno, jer bi to značilo da je građanin, pojedinac, u svojim pravima jednak sa narodom (etničkom zajednicom), kolektivitetom kojem i sam pripada ili ne pripada, što jednostavno nije moguće i nije europski, pa ako hoćete ni zapadno-demokratski standard“, naveo je Kovačević, te zaključio:

„Dakle, ovdje jeste stvar opredjeljenja - ići naprijed prema euroatlantskim integracijama i zapadno-demokratskim standardima što je zapravo građansko uređenje ili koračati unazad kroz isticanje i korištenje etničke pripadnosti kao odlučujućeg faktora za nečiji status unutar političkog sistema ove zemlje, što bi bilo potpuno etničko uređenje“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije