Tegeltija o Schmidtovoj odluci: Zna se kome imovina pripada

8
Radiosarajevo.ba
Tegeltija o Schmidtovoj odluci: Zna se kome imovina pripada
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija komentarisao je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da stavi van snage Ukaz predsjednice RS, Željke Cvijanović o proglašavanju zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

"Imovina nema šta da se raspoređuje, imovina je definisana Ustavom, i zna se koja je čija imovina", istakao je Tegeltija.

Na konferenciji za novinare Tegeltija danas poručio kako je ova odluka presedan koji entitet RS nije spreman da prihvati, piše Radio Slobodna Evropa.

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

Bećirović i Komšić na radnom ručku s ambasadorima članica UN-a: Moramo se boriti protiv zaborava

"Pitanje imovine je crvena linija za ovaj narod, zbog toga jer kad vam uzmu imovinu, onda vam ne ostaje ništa, i svi pokušaji da se od RS napravi prazna ljuštura koja će imati samo naziv, i koja neće ni očemu odlučivati zaista je besmislena", ocijenio je Tegeltija.

Komentarišući sankcije koje je članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici RS Željki Cvijanović uvela Velika Britanija, on je istakao da su one nepotrebne, te da su direktno usmjerene protiv RS i njenih institucija.

"Zbog činjenice da su sankcije uvedene za osobe koji su pobijedile na pojedinačnim izborima, koji predstavljaju institucije RS, i ovim sankcijama se žele promijeniti politike koje oni provode. Te politike nisu njihove lične, već su to politike u kojima učestvuje i Narodna skupština, kao i mi iza Vijeća ministara, Predstavničkog doma i Parlamentarne skupštine BiH", naglasio je Tegeltija.

Podsjećamo, Schmidt je jučer stavio je van snage Ukaz predsjednice RS, Željke Cvijanović, o proglašavanju zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, do odluke Ustavnog suda BiH.

Ovime je prvi put upotrijebio Bonske ovlasti, koje predviđaju da Kancelarija visokog predstavnika (OHR) može nametati ili mijenjati zakone, smjenjivati izabrane i imenovane političke i druge dužnosnike.

Zakon o nepokretnoj imovini je 5. aprila objavljen u Službenom glasniku RS-a, a usvojen je na sjednici Narodne skupštine ovog bh. entiteta 10. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije