Visoki predstavnik upotrijebio Bonske ovlasti: Poništen zakon RS-a o imovini

20
I.S.
Visoki predstavnik upotrijebio Bonske ovlasti: Poništen zakon RS-a o imovini
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je održao konferenciju za novinare u Sarajevu te je saopćio da će potrijebiti bonske ovlasti te da će suspendirati Zakon o nepokretnoj imovini.

"Ovom odlukom se daje do znanja da samo BiH može upravljati državnom imovinom, što se primjenjuje na sve vrste vlasti u zemlji. To ne znači da nepokretna imovina ne treba da se raspodjeli između entiteta i drugih nivo vlasti. Pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostarnim odlukama. Odluke koje sam donio ne umanjuju status tog entiteta. Podvlačim da oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom sporazumu", poručio je Schmidt.

Navodi da se ne daje tako osnova za protivljenje Ustavu BiH, što se vidjelo u Banja Luci.

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

Vanredno obavještenje iz Vodovoda: Veliki dio Sarajeva bez vode zbog novog kvara!

"Zakon koje su usvojile vlasti RS narušio bi pravnu sigurnost zemlje. Ljudi koji imaju namjeru ulagati u RS žele biti sigurno da ono što kupuju je u skladu sa zakonom. Osiguravanje pravne sigurnosti je najbolja zaštita individualnih prava", napomenuo je Schmidt.

On je također imao još jednu poruku:

"Pozivam sve da sjednu i da donesu razumne odluke o državnoj imovini te donesu razumne odluke. Prijatelji, politika u demokratiji traži da svi doprinesu, a ne da gledaju na sopstvenu korist".

Njegov poziv je da sjednu "sa sestrama i braćom i prijateljima i onima koji im se i ne sviđaju toliko te donesu odluke".

Visoki predstavnik je kaže optimista i nada se da će se doći do dobrih odluka.

"Nisam tu da dijelim samo sreću, već da stvari stavljam u pravni kontst. Iskoristio sam izvršne ovlasti kako bih neke ljude doveo razumu. Hvala i doviđenja", zaključio je Schmidt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije