I Christian Schmidt prokomentirao proslavu neustavnog 9. januara: Vrijeme je...

11
Radiosarajevo.ba
I Christian Schmidt prokomentirao proslavu neustavnog 9. januara: Vrijeme je...
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik Christian Schmidt osuđuje kontinuirano nepoštivanje konačnih i obvezujućih odluka Ustavnoga suda BiH od strane vlasti RS, kojima je utvrđeno da obilježavanje 9. januara kao tzv. dana RS nije u skladu s Ustavom BiH.

"RS, kao dio Bosne i Hercegovine, ima puno pravo utvrditi svoje praznike, uključujući i Dan RS-a. Međutim, dan RS-a ne bi trebalo obilježavati 9. januara, prema odlukama koje je donio Ustavni sud BiH.

Bilo bi veoma konstruktivno povezati identitet s poštivanjem drugih. Moje opredjeljenje je jednako poštovati sve konstitutivne narode koji žive u Bosni i Hercegovini. Zašto ne bismo sjeli zajedno i razmislili o tome kako krenuti naprijed?", izjavio je visoki predstavnik.

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

Optužen Admir Lekić: Pretukao bivšu djevojku i zapalio vozilo njene majke u Sarajevu

U tom duhu, visoki predstavnik poziva vlasti RS da se u potpunosti pridržavaju odluka Ustavnog suda BiH i utvrde dan RS koji mogu proslavljati svi njeni građani.

"Praznici moraju biti u skladu s ustavnim okvirom Bosne i Hercegovine, uključujući i ustavne odredbe o zabrani diskriminacije i o poštovanju vladavine prava. Na žalost, neki su nedavno donesene odluke o sankcijama povezali na pogrešan način – sankcije su odgovor na nepoštivanje vladavine prava od strane određenih pojedinaca, ništa više. Mora se naglasiti da sankcije nisu usmjerene protiv bilo kojeg entiteta niti protiv bilo kojega naroda, nego samo protiv pojedinaca.

Visoki predstavnik podsjeća na stav Ustavnog suda BiH u njegovim ranijim odlukama u vezi s javnim praznicima u kojemu se kaže kako oni trebaju predstavljati 'simboliku zajedničkoga, kolektivnog sjećanja koje može pridonijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednosti koje imaju posebno značenje u multietničkom društvu koje se temelji na poštovanju različitosti kao osnovnih vrijednosti suvremenoga demokratskog društva'. Stoga, dalje obilježavanje i proslava Dana RS 9. januara ne predstavlja samo nepoštivanje duha Daytonskoga sporazuma i vladavine prava u ovoj zemlji, nego i multietničke prirode BiH. U cjelini, takvi potezi podrivaju pomirenje, razvoj uređenoga društva i put BiH ka Europskoj Uniji", dodaje Schmidt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije