Profesor Trnka: Schmidt je pokazao da se nešto mora konkretno poduzimati

5
F.V.
Profesor Trnka: Schmidt je pokazao da se nešto mora konkretno poduzimati
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kasim Trnka

Christian Schmidt je konačno pokazao da se mora nešto konkretno poduzimati, izjavio je za Radiosarajevo.ba ugledni profesor ustavnog prava i pregovarač iz Daytona prof. dr. Kasim Trnka nakon što je visoki predstavnik danas u Sarajevu saopćio da će potrijebiti bonske ovlasti te suspendirati zakon o nepokretnoj imovini.

Sigurno će sada biti veliki otpor iz RS-a, jer oni, navodno, ne prihvataju poziciju visokog predstavnika, tako da će se to malo dalje komplicirati. Ali mislim da je pod utjecajem međunarodne zajednice mnogo toga sada jasnije“, istakao je Trnka.

Primijetio je da je Schmidt sam opovrgnuo svoju argumentaciju kada je rekao da već postoji Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

„Sada je ustanovio ono o čemu smo mi govorili, da zapravo to dvoje nisu međusobno povezani“, proučio je profesor Trnka.

Podsjetimo, visoki predstavnik je poručio da se “ovom odlukome daje do znanja da samo BiH može upravljati državnom imovinom, što se primjenjuje na sve vrste vlasti u zemlji”.

“To ne znači da nepokretna imovina ne treba da se raspodjeli između entiteta i drugih nivo vlasti. Pitanje državne imovine se ne može riješiti jednostarnim odlukama. Odluke koje sam donio ne umanjuju status tog entiteta. Podvlačim da oba entiteta imaju svoje mjesto u Dejtonskom sporazumu", poručio je Schmidt, prenijeli su mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije