Reakcija Džaferovića na Schmidtov potez: 'Odlučio je u skladu sa svojim obavezama'

3
Anadolija
Reakcija Džaferovića na Schmidtov potez: 'Odlučio je u skladu sa svojim obavezama'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta kojom je suspendiran neustavni Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS.

"Ova odluka OHR-a je važna za očuvanje mira i stabilnosti koje je Milorad Dodik u proteklih više od pola godine ozbiljno doveo u pitanje.

Zakon o nepokretnoj imovini entiteta RS, kao i druge neustavne odluke, usmjereni su protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije.

Da vlasti entiteta RS na čelu sa Miloradom Dodikom svojim secesionističkim odlukama ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet BiH, jasan je stav međunarodne javnosti, relevantnih međunarodnih institucija, većine građana BiH, kao i značajnog dijela političke javnosti u RS-u koji nije odobrio ove Dodikove antidejtonske poteze", navodi se u Džaferovićevoj izjavi neposredno nakon što je Schmidt objavio odluku kojom je suspendirao Zakon o nepokretnoj imovini u bh. entitetu RS.

Poručio je kako je visoki predstavnik ovu odluku donio u skladu sa svojim obavezama i mandatom, koji je definisan Dejtonskom sporazumom, te odlukama Vijeća za implementaciju mira i pratećim rezolucijama Vijeća sigurnosti kojima su potvrđene bonske ovlasti.

"Pozivam sve u Bosni i Hercegovini da poštuju Ustav, Dejtonski mirovni sporazum, te da, umjesto pokušaja da jednostrano promijene Dejton i rezultate njegove implementacije, zajedno pristupimo dijalogu s ciljem jačanja stabilnosti, pokretanja ekonomskih reformi i napretka na evropskom putu što je težnja svih građana u oba entiteta i Brčko Distriktu", rekao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije