Ambasada Rusije u BiH se obratila PIC-u: Poništite odluku Christiana Schmidta

30
Radiosarajevo.ba
Ambasada Rusije u BiH se obratila PIC-u: Poništite odluku Christiana Schmidta
Foto: Kolaž / Ambasada Rusije u BiH o Christianu Schmidtu: Nema on ništa komentirati

Povodom odluke visokog predstavnika Christian Schmidta da obustavi primjenu zakona o nepokretnoj imovini RS-a oglasili su se iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

Njihovo saopćenje objavljeno na Facebooku prenosimo u cijelosti:

1.Potvrđujemo principijelni stav Ruske Federacije da se njemački državljanin Christian Schmidt bez saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH. Stoga, on nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

2. Obraćamo se partnerima iz Upravnog odbora (UO PIC-a) sa zahtjevom da ponište takozvanu odluku Christiana Schmidta od 12. aprila ove godine. Ukoliko pojedini članovi UO PIC-a nastave popuštati samovolji Christiana Schmidta, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u Bosni i Hercegovini pasti na predstavnike međunarodne zajednice.

3. Pozivamo sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez vanjskog posredovanja, kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutarpolitičkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja. Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za osiguranje stabilnosti i bezbjednosti u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju Ambasade Rusije u BiH.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio je jučer bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Schmidt je ovu odluku saopćio na konferenciji za medije pred zgradom OHR-a, a ona stupa na snagu odmah nakon objave na internet stranici OHR-a.

"Kao visoki predstavnik donio sam nalog o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinomkako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda", kazao je Schmidt.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (30)

/ Povezano

/ Najnovije