Ruski ambasador Igor Kalabuhov izvrijeđao američkog ambasadora Murphyja

20
Radiosarajevo.ba
Ruski ambasador Igor Kalabuhov izvrijeđao američkog ambasadora Murphyja
Foto: Ambasada Rusije / Igor Kalabuhov

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov je kategorički odbacio "pogrešno tumačenje politike" njegove zemlje u BiH, ističući da ne prihvata činjenicu da upravo Vashington zadržava "ekskluzivno pravo da, često grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao glavnu prijetnju miru".

Reakciju ambasadora Rusije Igora Kalabuhova prenosimo u cijelosti:

"Primjedba Ambasadora Rusije u BiH Igora Kalabuhova povodom izjava Ambasadora SAD-a u BiH Michaela Murphya.

Naravno, ne mislim da je gospodin Murphy moj profesor, kojem moram polagati ispit i koji određuje neke „crvene linije“ za Ambasadora Rusije.

Sve spremno za spektakl: "Bijelo dugme" održalo generalnu probu pred subotnji koncert u Domu mladih

Sve spremno za spektakl: "Bijelo dugme" održalo generalnu probu pred subotnji koncert u Domu mladih

Ali u stvari, čini se da gospodin Murphy smatra sebe Zaratustrom, i svaki put kada američki ambasador otvori usta, biseri mudrosti padaju na nas.

Ako su moje izjave gospodinu Murphyu „duboko problematične“, onda on mora tražiti izvore takve zabrinutosti u samom sebi. A ako moje izjave smatra „glupima“, onda možda nema dovoljno mentalnih sposobnosti da ih procijeni?

Međutim, sve je jednostavno. Sjedinjene Američke Države imaju svoje interese u Bosni i Hercegovini, ali Rusija takođe ima interese u BiH, koju smatramo historijski bliskom zemljom. Istovremeno, kategorički odbacujemo pogrešno tumačenje naše politike u BiH, ne prihvatamo činjenicu da upravo Vašington zadržava ekskluzivno pravo da, češće grubo i bahato, ponekad iza kulisa, nametne svoju volju, manipulativno i agresivno prikazujući Rusiju kao „glavnu prijetnju miru“.

I ne namjeravamo se osvrtati na mišljenje gospodina Murphya u realizaciji naših interesa, prvenstveno usmjerenih na razvoj i produbljivanje obostrano korisnih i prijateljskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom", navodi se u objavi ambasadora Kalabuhova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije