Ambasador Murphy: Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO

10
Radiosarajevo.ba
Ambasador Murphy: Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Michael Murphy

Američki ambasadror Michael Murphy obraća se novinarima na press konferenciji gdje predstavlja svoje planove i prioritete na koje će se fokusirati tokom mandata.

“BiH treba funkcionalne efikasne institucije u kojima ce učestvovati svi lideri i funkcionalne entitete koji će osigurati prospreritetnu budućnost za građane trenutno bih nema nijedno.” kazao je ambasador na početku obraćanja.

Znam da je BiH komplikovana i da moj posao neće biti lagan ali moj tim i ja smo spremni da s partnerima rješavamo probleme” dodao je.

Ambasador Murphy kazao je da je ruska invazija promijenila svijet i da građani BiH najbolje znaju šta znači rat, piše N1.

“Rat u Ukrajini je najbolji pokazatelj da BiH mora ući u NATO ali taj put kao i put ka EU nije lagan mora se zaslužiti i lideri moraju raditi da osiguraju budućnost koju su obećali građanima. Građani BiH imaju pravo da očekuju da političari ulože vrijeme i energiju da ispune obećanja i trebaju ih smatrati odgovornim. U naredne tri godine podržavaću pomirenje medju narodima” kazao je Murphy.

“Krivica genocida je na onima koji su ga počinil, a ne na cijelom narodu. Dužnost današnjih lidera je da poštuju žrtve i promovišu pomirenje i poštuju presude. Potom ću podržati vladavinu prava i antikorupcijske reforme jer korupcija stoji na putu EU integracija i izlaže zemlju vanjskih utjecajima malignim politikama koje potkopavaju demokratiju i pojačavaju etničke tenzije u BiH. ” kazao je Murphy.

Murphy je naveo da će podržavati i ekonmske reforme u zemlji te naveo da Rusija i Kina prijete zajedničkim interesima BiH i SAD-a.

“Peto podržavaću ću euroatlantski put BiH zajedno ćemo raditi s partnerima i liderima koji su odgovorni za budućnost zemlje da radimo na reformama. I onda ono posljednje da nam ne mogu obezbijediti demokratiju ali nam mogu pomoći na tom putu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije