Bećirović se sastao s ambasadorom UAE: Evo zašto moramo usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Bećirović se sastao s ambasadorom UAE: Evo zašto moramo usvojiti rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Denis Bećirović i Mohamed Abushahab

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku s ambasadorom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom Abushahabom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta u Sarajevu.

Bećirović je poručio da je važno usvojiti rezoluciju u Generalnoj skupštini UN-a jer će se time pokazati posvećenost pravdi i istini, a istovremeno i odati priznanje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, koje su svakodnevno izložene uvredama negatora genocida. On je rekao da su genocid u Srebrenici potvrdila dva suda UN-a i oni koji poštuju međunarodno pravo, trebaju imati jasan stav o počinjenom genocidu u Srebrenici. Poštovanjem presuda sudova UN-a čuva se i kredibilitet ove međunarodne organizacije.

Bećirović je ukazao na važnost da je početkom maja ove godine na samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Republici Gambiji, 57 zemalja članica usvojilo deklaraciju u kojoj se daje podrška rezoluciji o proglašenju 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Helikopter kruži iznad Bosmala. Saznali smo šta se dešava u Sarajevu

Helikopter kruži iznad Bosmala. Saznali smo šta se dešava u Sarajevu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjetio je na usvojenu Rezoluciju na 38. sastanku OIC-ovog Vijeća ministara vanjskih poslova (CFM), održanom u Astani 2011. godine i naknadne rezolucije, uključujući i Rezoluciju usvojenu u Mauritaniji 2023. godine, kojom se poziva islamski svijet da obilježava 11. juli kao Dan žalosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije