Haris Zahiragić: Kako je rezolucija o genocidu u Srebrenici već postigla svoju najvažniju svrhu

6
Radiosarajevo.ba
Haris Zahiragić: Kako je rezolucija o genocidu u Srebrenici već postigla svoju najvažniju svrhu
FOTO: Facebook / Haris Zahiragić

Jučer je patrijarh SPC u Hramu Svetog Save "blagoslovio" [Milorada] Dodika i [Aleksandra] Vučića za borbu protiv UN-ove rezolucije. Žao mi je to bilo vidjeti, ali nisam ni najmanje začuđen, komentira danas, 22. maja, Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Kantonu Sarajevo.

"Iako sam tada bio mali dječak dobro se sjećam snimaka na kojima sveštenstvo SPC-a blagoslovljava srpske dobrovoljce prije izvršavanja genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini nad bošnjačkim narodom. Zašto se toliko bore protiv Rezolucije koja je 'kamilica', to jeste koja je potpuno izbalansirana i 'mlaka'?

Zato što je genocid u Srebrenici samo jedna epizoda genocidne namjere koja traje odveć dugo, a koja očigledno nije prestala ni danas", izjavio je Zahiragić.

EURO 2024 | Belgija slavila i učinila grupu E bodovno izjednačenom pred treće kolo

EURO 2024 | Belgija slavila i učinila grupu E bodovno izjednačenom pred treće kolo

Kada govorimo o samom tekstu rezolucije, nastavio je, "u kojoj se ni riječju ne spominje srpski narod, i kod domaće debate o tome da li postoje genocidni narodi ili su to samo pojedinci, želio bih dati doprinos toj debati."

"Zločin genocida nije i ne može biti kolektivni, dakle, slažem se sa tvrdnjama da ne mogu postojati genocidni narodi! Međutim, tvrdim i to da genocid nije i ne može biti ni individualni akt. Najbliže istini jeste da je genocid generalno, sistemski akt, a specifično i dokazano ovaj u Bosni i Hercegovini. To su potvrdile pojedinačne presude krivičnog Tribinala, ali i, što je još važnije, presuda Svjetskog suda - Međunarodnog suda pravde (ICJ) kao osnovnog pravnog organa UN-a. ICJ je presudio da su genocid izvršile vojska i policija tzv. Rs-a.

Dakle, ne samo pojedinci, nego sistem! U toj presudi, koja je važnija od bilo koje rezolucije, utvrđeno je da su: 'bosanski Srbi osmislili i implementirali genocid u i oko Srebrenice', kao i da je 'genocid počinjen u ime vlasti Republike Srpske'. Srbija je također presuđena, ne kao izvršilac genocida, iako su se u kasnijim pojedinačnim krivičnim procesima različiti dokazi na to nedvosmisleno ukazivali - nego kao država koja je mogla i morala spriječiti izvršenje genocida, a to nije uradila. Nastavak genocida neće spriječiti niti ova niti bilo koja druga Rezolucija, nego naša spremnost i/ili potencijalna katarza većine srpskog naroda, a prije svega lidera i institucija srpskog naroda, počevši od političkih lidera pa sve do Srpske pravoslavne crkve! Međutim, ona je već sada pomogla cijelom civiliziranom svijetu da shvati sa kakvim politikama i sa kakvim ideologijama mi imamo posla. Dakle, Rezolucija je već postigla svoju najvažniju svrhu", zaključio je Haris Zahiragić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije