Bećirović i Komšić: Svi moraju poštovati međunarodno pravo i presude sudova UN-a

5
Radiosarajevo.ba
Bećirović i Komšić: Svi moraju poštovati međunarodno pravo i presude sudova UN-a
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Bećirović i Komšić razgovarali sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su sa specijalnom savjetnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN-a) za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

U sjedištu UN-a u New Yorku razgovarano je i o predstavljanju Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Dr. Bećirović i Željko Komšić naglasili su da će se usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a ukazati na globalnu važnost prevencije genocida.

Također, istakli su da čelnici bh. entiteta RS i najviši zvaničnici Republike Srbije trebaju prestati negirati pravosnažne presude sudova UN-a i da imaju obavezu da poštuju međunarodno pravo i presude sudova UN-a.

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Udes u Sarajevu: Povrijeđene dvije osobe

Specijalna savjetnica generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu rekla je da je Srebrenica vrlo važno mjesto za cijeli svijet, i naglasila da je bitno upozoravati na posljedice koje mogu imati govor mržnje i negiranje genocida u Srebrenici.

Podsjetila je i na svoje obraćanje tokom obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kada je poručila da svako poricanje genocida onemogućava pomirenje, zbog čega je važno raditi na kriminalizaciji veličanja ratnih zločinaca.

Stoga snažno podstiče kampanju protiv negiranja genocida, te inicira ustanovljavanje edukativnih programa, koji će se zasnivati  principu od „sudnice do učionice“, sve u cilju sprječavanja revizionizma i ponavljanja genocida u budućnosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić istakli su da rezolucija, između ostalog, osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i poziva države članice UN-a da čuvaju utvrđene činjenice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije