Dodik na mitingu: "Kad se bude odlučivalo o rezoluciji čitav dan ćemo provesti u Srebrenici"

37
Radiosarajevo.ba
Dodik na mitingu: "Kad se bude odlučivalo o rezoluciji čitav dan ćemo provesti u Srebrenici"
Foto: RTRS / Milorad Dodik

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik obratio se na mitingu u Banjoj Luci koji se održava kao odgovor na najavljeno usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

U svom, kao i obično, skandaloznom govoru kazao je kako će se ponašati ukoliko bude usvojena rezulocija te je pozdravio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te one u Sarajevu koji 'prate sve na televiziji'.

"Operacija VRS 1995. godine u Srebrenici bila je greška koja je iza sebe ostavila ogroman zločin. To je bio zločin na kraju rata, nakon zamora, mržnje i stradanja, ali to nije bio genocid. Nije bio genocid", ponovio je Dodik ponovo negirajući genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine.

Katastrofa u SAD: Tornado uništavao sve pred sobom, poginulo najmanje 10 osoba

Katastrofa u SAD: Tornado uništavao sve pred sobom, poginulo najmanje 10 osoba

Kazao je da rezolucija o genocidu 'ne doprinosi životu u BiH'.

"Ne želimo da živimo s vama koji hoćete da kažete da je srpski narod genocidan. Ne želimo da budemo s vama u istoj državi i nećemo biti u istoj državi", rekao je Dodik prozivajući predstavnike međunarodne zajednice koje je okrivio za trenutno stanje.

Vrijeđao je i visokog predstavnika Christiana Schmidta te dodao: "Bosna i Hercegovina je greška, nije trebala ni da postoji nakon raspada Jugoslavije".

"RS neće ratovati, RS nema namjeru da vodi bilo kakav sukob. Ako im prođe ovo, na dan kad se bude odučivalo, naša Vlada i rukovodstvo će čitav dan provesti u Srebrenici da im pokažemo da Srebrenica pripada RS. Šta god tamo pisali, molim vas, ne čitajte. Neće im ništa proći, kad vam neko nešto pomene, okrenite glavu.

Mitomanija u Banjoj Luci: Upravo traje kolektivno negiranje genocida u Srebrenici

Mitomanija u Banjoj Luci: Upravo traje kolektivno negiranje genocida u Srebrenici

RS dobro stoji. Hvala Srbiji, hvala vama. Njima smeta što RS pokazuje da može", rekao je Dodik prozivajući američkog ambasadora Michaela Murphyja i Christiana Schmidta.

"Naše okupljanje je okupljanje našeg samopouzdanja. RS redovno isplaćuje obaveze, ima svoje investicije", rekao je Dodik dok su mu okupljeni skandirali "Mile, Mile".

Urlajući je govorio da će Banja Luka jednog dana biti u sastavu Srbije.

"Beograd je naš glavni grad. Banja Luka je naš glavni grad", rekao je Dodik dodavši: "Donesite ovo, istog dana ćemo proglasiti nezavisnost. A kad će se to dogoditi, čim se stvore uslovi. Valjda će Trump pobijediti (na američkim predsjedničkim izborima op.a.)", urlao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (37)

/ Povezano

/ Najnovije