Obraćanje / Ambasadorica SAD u UN-u oštro kritikovala Dodika i najave o 'trećem entitetu'

11. 05. 2022. u 20:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američka ambasadorica u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija Linda Thomas-Greenfield je poručila da treba biti zabrinut zbog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Osvrnula se i na najave o formiranju trećeg entiteta.

Ovo je poručila na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Izjavila je da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine neupitni.

Upozorila je da je put na kojem se nalazi Bosne i Hercegovina opasan po sve njene građane, ali i cijelu regiju. Potom se osvrnula na Dodikovo djelovanje, odnosno djelovanje RS.

"Trebamo biti zabrinuti zbog toga što Milorad Dodik i RS blokiraju institucije, onemogućavaju provođenje volje naroda i funkcionisanje države. Ove aktivnosti su nedemokratske i nisu u duhu Dejtona. Ugrožavaju prosperitet i budućnost cijele države", napomenula je.

Osudila je i prijedlog o formiranju trećeg entiteta te optužila sve, kako je navela, entnonacionalističke lidere, da korupcijom i podjelama žele ostati na vlasti.

"Svi su odgovorni za suočavanje s izazovima. Koriste se podjelama i strahom da bi ostali na vlasti, da bi se skrenula pažnja sa stvarnih problema", dodaje ambasadorica Thomas-Greenfield.

Pozvala je na reforme i na prevazilaženje problema u institucijama. Pozdravila je odluku Centralne izborne komisije (CIK) što su za oktobar ove godine raspisani Opšti izbori.

"Pozivamo vlasti da obezbijede potrebna finansijska sredstva. Žalimo zbog ponovljenih pokušaja da se potkopa legtimitet visokog predstavnika", navela je američka ambasadorica.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)