Nezadovoljan / Prva reakcija Dodika nakon obraćanja Džaferovića i Schmidta u UN-u

11. 05. 2022. u 19:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt obratio se u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. 

Povodom njegovog obraćanja, oglasio se i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji Schmidta ne priznaje kao visokog predstavnika.

Obraćanje Christiana Schmidta u Vijeću sigurnosi i optužbe predstavnika Velike Britanije na račun RS za stanje u BiH rezultat je nemoći Zapada u pokušaju da kontroliše procese na Balkanu", rekao je član Predsjedništva Milorad Dodik.

U izjavi za RTRS rekao je da je očigledna kriza i u međunarodnim institucijama, jer je Vijeće sigurnosti prekršio procedure i dozvolom za obraćanje Schmitu, ali i predsjedavajućem Predsjedništva Šefiku Džaferoviću.

Ovim se, kako misli Dodik, pokazalo da "BiH nema šansu".

Komentarišući obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Dodik je poručio da "Džaferović nije pokazao ništa novo osim ponovne mržnje prema Srbima".

"Zato je i požurio i tako se naprosto pojavio u New Yorku da bi mogao ponovo da kleveće i da laže prema Srbima, tvrdeći samo ono što je on mislio da je istina. To govori o tome da je isti taj Savjet bezbjednosti prekšrio i procedure i sam Ustav BiH", istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da "Džaferović nije više pozicionirani funkcioner od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije, ako nije u ime Predsjedništva".

"Pošto nije bio u ime Predsjedništva, to samo govori da on ima jedan stereotip o tome koji želi da provede pod svaku cijenu i da naprosto oni sami doprinose destabilizaciji i razbijanju same BiH. I ova sjednica pokazuje da ona nema nikakvu šansu. Koliko ćemo se mrcvariti u tom jednom beskorisnom, organizovanom pojmu kako se zove BiH, pokazat će vrijeme", rekao je Dodik.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (23)