Ahmetović: Sudbina je htjela da imam neki uticaj i pokušam spasiti BiH

8
Radiosarajevo.ba
Ahmetović: Sudbina je htjela da imam neki uticaj i pokušam spasiti BiH
Foto: Facebook/Adis Ahmetović / Adis Ahmetović

Na Zoom sastanku Pokreta "Snaga domovine" večeras je između ostalih govorio i zastupnik u njemačkom Bundestagu Adis Ahmetović.

Ovom prilikom iznio je mišljenje da je ovo ključna godina za Bosnu i Hercegovinu.

"Demokratija mora pobijediti. Moramo izabrati pobjedu demokratije.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Svaki Bosanac i Hercegovac koji ima pasoš mora ići na izbore i glasati. Nije to bitno samo da stopiramo stranke koje imaju ratnu retoriku i koje teže separizmu, nego da svijetu pokažemo da demokratija u BiH živi. To možemo pokazati samo ako veliki procenat ljudi izađe na izbore", rekao je Ahmetović.

Osvrnuo se na svoj rad u Bundestagu.

"Jasmina (Jasmina Hostert, zastupnica u njemačkom Bundestagu, rodom iz Sarajeva op. a.) i ja pokušavamo BiH u Bundestagu staviti na agendu, da se BiH ne zaboravi. BiH je bitna za mir i za slobodu u cijeloj Evropi. Veliki bh. gen je u Bundestagu. Svi su stali uz BiH u Bundestagu i svi su vidjeli da je BiH bitna.

Bilo je bitno da neko starta tu diskusiju. Borim se za BiH. Sudbina je da moji roditelji dođu 92' u Njemačku, a ja sam se rodio 93'. Sudbina je htjela kasnije da uđem u Bundestag. Sada neke političke strane probaju secesiju voditi u BiH. Ja imam neki mali uticaj da pokušam spasiti BiH.

Nedavno smo imali raspravu u Bundestagu oko BiH. Imala je to priliku čitava Njemačka vidjeti.

Prije tri mjeseca sam rekao da će biti izbori u BiH. Kako će Njemačka probati pomoći BiH? Ova ratna retorika u BiH je samo retorika. Njemačka stoji iza BiH. Mi smo naučili iz grešaka koje su se desile 90-ih godina i to se neće ponoviti. Mladost mora imati perspektivu i BiH. Njemačka je spremna još više ulagati u BiH. Ali, nije bitno samo da Njemačka daje za BiH već i svi oni koji su porijeklom iz BiH. Moramo se registrovati i glasati", rekao je Ahmetović.

Osvrnuo se kratko i na Izborni zakon:

"Svaka diskusija o Izbornom zakonu mora se voditi u demokratskim institucijama, a ne u Neumu itd. To nije samo moje mišljenje, nego i mišljenje njemačke vlade.

Cijeli proces oko Izbornog zakona mi je hektičan. Da bismo mi npr. u Njemačkoj pričali o Izboirnom zakonu, to bi trebalo trajati godinama, da bude javno, da se vode javne rasprave... U Neumu ni javnost nije smjela znati o čemu se priča. Da se tako nešto desilo u Njemačkoj, to bi bio haos. To ne bismo dozvolili, nema šanse", poručio je Ahmetović.

"Nije bitno koju ćete partiju birati u Federaciji ili RS, bitno je da se registrujete i glasate. Zbog generacija koje žive u BiH, zbog mladih. Ako nešto možemo dati od nas, to je lobi iz Njemačke, Švedske i drugih država...", dodao je zastupnik u Bundestagu.

Osvrnuo se i na problem dvojnog pasoša u Njemačkoj, odnosno nemogućnosti stranaca da imaju dvojne pasoše.

"Borimo se svim silama da uvedemo dvojni pasoš sljedeće godine. Mislim da je vrijeme za to. Njemačka i Austrija su zadnje države u Evropi koje to ne daju. Nadam se da ćemo sada to konačno završiti", poruka je Ahmetovića.

Odgovarajući na jedno od pitanja građana o NATO-u, kazao je:

"Bitno je da svi radimo na tome da budemo glasni i da to kažemo javno. Put BiH u NATO je nešto na čemu BiH treba raditi. Ambasada Rusije u BiH je rekla da će BiH zadesiti isto kao Ukrajinu ako pristupi NATO-u. Ne trebamo se bojati, nego takva reakcija nama u Njemačkoj i ostatku EU pokazuje da se treba ući u NATO, to je još veća motivacija. Moramo imati proevropske partije u FBiH i RS, da bismo pristupili Europskoj uniji, što je još jedan od ciljeva.

Cijela dijaspora iz BiH, Srbije, Crne Gore itd. ide u zemlje EU - Njemačku, Austriju, Belgiju... To pokazuje da su 'za' EU. Da nije tako onda bi išli u Peking i za Moskvu", poručio je na kraju Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije