Ahmetović: Njemačka će najjačim sredstvima štititi BiH, želimo građansku državu

16
Radiosarajevo.ba
Ahmetović: Njemačka će najjačim sredstvima štititi BiH, želimo građansku državu
FOTO: Facebook / Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu

Adis Ahmetović, zastupnik njemačkog Bundestaga i izvjestitelj njemačkog SPD-a u odboru za vanjsku politiku nakon rasprave u njemačkom parlamentu o Bosni i Hercegovini, a u povodu 30. godišnjice opsade Sarajeva i agresije na našu zemlju, kazao je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba da je Berlin danas dao jasan signal da stoji iza Bosne i Hercegovine!

Piše: Faruk Vele

Ahmetović je u Bundestagu imao i veoma emotivno obraćanje. O tome za naš portal govori.

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

"U Bundestagu se sat vremena danas govorilo o BiH. Zbog toga sam jako zahvalan mojim kolegama iz Zelenih, SPD-a, ali i CDU-a i CSU-a. Danas su svi jasno i glasno rekli zašto stoje iza BiH i kako stoje iza BiH. Šta znači to da stoje iz BiH? To nam je danas rekla naša ministrica za vanjsku politiku Annalena Baerbock - da Njemačka hoće provjeriti mogućnost da se ponovo uključi u EUFOR nakon što je 2012. napustila misiju.

To pokazuje da je Njemačka razumjela da su Zapadni Balkan, i specijalno BiH, jako bitni. Ne samo za Zapadni Balkan, već i Europu“, kaže Ahmetović za Radiosarajevo.ba.

Suverenitet i integritet BiH - neupitni

Nadalje, kazao je da je današnji dan u Bundestagu bio emotivan, ali i politički koristan.

"Drago mi je da smo danas čuli govore od jednog Borisa Mijatovića, Josipa Juratovića, Jasminu Hostert. I ja sam danas govorio. Bilo je jako emotivno", rekao je Ahmetović.

Prema njegovim riječima, nijedna vlada u historiji Njemačke "nije uputila ovako jasne poruke kao danas", ne samo za Njemačku, već cijelu Europu!

"Prva stvar je teritorijalni intergitet i suverenitet BiH, to mora da bude neupitno. Svi smo zajedno to potvrdili, ne samo Parlament već i Vlada. Dva ministra njemačke savezne vlade su govorili danas", rekao je Ahmetović, podsjećajući kako se moglo čuti i da je Njemačka u proteklih godina uložila 850 miliona eura u BiH.

"Također, ako danas nisu razumjeli, ne znam kad će. Svi političari nacionalisti, autokrati koji pokušavaju da podjele BiH, neće imati šanse za to! Na to će Njemačka odgovoriti s najjačim odgovorima kojim može da odgovori. Mislim da je to nakon svega jasno", poručio je Ahmetović u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Odgovor Escobaru

Komentirajući tvrdnje specijalnog izaslanika američke vlade za Zapadni Balkan Gabriela Escobara da se o "građanskom konceptu BiH može razgovarati tek nakon što ona postane članica EU", Ahmetović je rekao da se ne slaže s navedenim stavom.

"Mislim, ako pitate ne samo njemački parlament, već i njemačku vladu, to je jasan stav i ranije njemačke vlade sa Angelom Merkel, mi želimo za budućnost BiH građansku državu. Govoriti o nekom datumu, nekom vremenu kad BiH može imati građanski sistem, mislim da to nije to potrebno. To nije pozicija cijele Amerike i predsjednika Joea Bidena. Amerika živi u građanskom sistemu. Amerikanci znaju iz svoje historije šta znače etničke podjele. Demokrati su za građanski princip ne samo u Americi nego i u Europi i svijetu, i siguran sam da stoje iza građanske ideje u BiH", poručio je Ahmetović.

Njemačka želi da poveže BiH i Hrvatsku

Ahmetović je nedavno boravio u Zagrebu gdje je imao niz, kako kaže, korisnih i dobrih susreta. Predstavnicima civilnog društva, sportskih krugova...

"BiH i Hrvatska treba da se nađu i da pričaju zajedno. Rekao sam u jednom interjvu za zagrebački Nacional, Hrvatska ima veliku odgovornost. Hrvatska je u EU, Hrvatska je uvijek vodila taj evropski put. Volio bih da vidim u Hrvatskoj europske principe na koje su se i obavezali", naveo je.

Međutim, on ističe da ovdje nije samo pitanje Hrvatske, već i kako BiH i Bošnjaci govore.

"Bitno je da se Bošnjaci kao konstitutivan narod nađu sa Hrvatima u BiH. Bošnjaci su većina. Bošnjaci zato trebaju pružiti Hrvatima ruku, da se i Hrvati osjećaju kao kod kuće u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. Samo tako se može voditi država s perspektivom. Mogu razumjeti nekoliko Hrvata koji Bošnjacima kažu: 'Vi nama tražite građansku opciju, a vi birate nacionalnu opciju, odnosno, recimo, stranku SDA. Zašto mi moramo birati građansku opciju, a vi nacionalnu?'. To nije apsurdan argument. Moraš razgovarati.

To ne znači da je dobro to što radi Čović, naprotiv jer i on radi na cijepanju te države, on non-stop blokira... Međutim, ima dosta progresivnih i dobrih Hrvata. Želim da BiH radi s Njemačkom, kao i Hrvatska, te da Njemačka proba povezati Hrvatsku sa BiH! Zašto je to bitno? Dva naroda dijele jedan entitet i zato treba da sa se nađu. Bez mržnje, nego da se ide naprijed", poručio je Ahmetović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije