Ahmetović kratko i jasno: Malo fali za sukob u BiH, čeka se samo...

41
Radiosarajevo.ba
Ahmetović kratko i jasno: Malo fali za sukob u BiH, čeka se samo...
FOTO: Facebook / Adis Ahmetović, zastupnik u Bundestagu

Njemački izvjestitelj za zapadni Balkan i zastupnik u Bundestagu Adis Ahmetović smatra da malo fali kako bi u Bosni i Hercegovini izbio novi rat.

U intervju za Redaktions Netzwerk Deutschland prvo se osvrnuo na činjenicu da ovih dana hiljade Ukrajinaca odlazi iz zemlje. Kaže da mu je to poznata slika.

"U politici je bolje ne biti previše emotivan, ali to je nešto što mi je blisko. Slike iz Kijeva su gotovo identične onima iz Sarajeva. Bio je pravi rat u Europi, jugoslovenski rat. Tada su savezna vlada i veliki dio poslanika SPD-a glasali protiv mandata UN-a. Rezultat rata bio je preko 230.000 mrtvih i dva miliona izbjeglica. Zato sam rano pozvao da se oružje otpremi u Ukrajinu i da se ruske banke isključe iz Swift sistema", rekao je Ahmetović.

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Završen štrak u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo: Sindikat najavio naredne korake

Na konstataciju novinara da se sukob sprema i u BiH gdje "Miloradu Dodiku leđa čuva Vladimir Putin", Ahmetović je pokušao povući papralelu s onim što trenutno gledamo u Ukrajini.

"Nije daleko od izbijanja vojnog sukoba i u Bosni i Hercegovini. Potrebna je samo jedna prilika. Nešto slično, na primjer, desilo se sa Ukrajinom: autoritarni šef države poput Putina priznaje RS kao autonomnu narodnu republiku. Mir je također u opasnosti na zapadnom Balkanu", poručuje Ahmetović.

A, kako bi se takav rat mogao spriječiti?

"Prije svega, Bosna i Hercegovina bi trebala postati kandidat za pristupanje Europskoj uniji. To bi bio snažan politički signal. Vojno prisustvo je takođe potrebno za odvraćanje: vojna misija EU u Bosni i Hercegovini trenutno ima samo 600 vojnika. Njemačka je napustila misiju prije deset godina. Njemačka bi trebala ponovo učestvovati u Euforu – također vojno", smatra mladi političar.

Ahmetović kaže da mu nije bilo lako jer je bio dijete izbjeglica. Njegovi roditelji su u Njemačku došli 1992. godine i, kako kaže, svaka tri mjeseca bili su suočeni s mogućom deportacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (41)

/ Povezano

/ Najnovije