Afera srebrenih malina: Gdje je "nestalo" preostalih 20 Fikretovih respiratora?

Radiosarajevo.ba
Afera srebrenih malina: Gdje je "nestalo" preostalih 20 Fikretovih respiratora?
Foto: Facebook / Fikret Hodžić

Nakon što je u subotu u Bosnu i Hercegovinu stiglo 80 respiratora, a premijer Federacije Fadil Novalić potvrdio da ih je nabavljeno ukupno 100, mediji su objavili da su iz Uprave za indirektno oporezivanje dobili informaciju da je respiratore uvezla firma “FH Srebrena malina”, čiji je vlasnik bh. voditelj Fikret Hodžić, iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Prema podacima koje je saopćio federalni premijer, 100 respiratora je plaćeno ukupno 10,5 milijuna maraka, što znači da je cijena jednog respiratora nabavljenog od firme “F.H. Srebrena malina” 105.000 KM.

Dok medicinski stručnjaci tvrde da je takva cijena prilično visoka, čak i za nabavke u vrijeme pandemije, postavlja se pitanje šta će biti s preostalih 20 respiratora, te da li će i kada oni biti dopremljeni u zemlju?

Iz Uprave za indirektno oporezivanje u ovom trenutku ne znaju ništa o tome.

"UIO ne raspolaže informacijom o nabavci dodatnih 20 respiratora. Uprava provodi carinski postupak uvoza svih vrsta roba tako i respiratora. Onoga trenutka kada eventualno dodatan broj respiratora stigne, i kada iste uvoznik prijavi za uvozno carinjenje, tada će UIO imati o tome informaciju", kazao je za Radiosarajevo.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Također, uspjeli smo locirati i onih 80 respiratora za koje federalne vlasti ne znaju gdje su.

Pehar: Ne znam gdje je trenutno 80 respiratora koji su stigli u Sarajevo

Naime, Kovačević nam je potvrdio da se 80 respiratora, koji su stigli iz Kine u BiH, nalaze se u skladištu u okviru Međunarodno aerodroma Sarajevo, pod carinskim nadzorom.

"Špediterska kuća u ime uvoznika podnosi carinsku deklaraciju onog trenutka kada ima svu neophodnu dokumentaciju za carinski postupak. U konkretnom slučaju u utorak je podnesena carinska deklaracija i postupak carinjenja je u toku. Po okončanju carinskog postupka i plaćanja uvoznih dažbina predmetna roba se roba smatra BH robom i ulazi u carinsko područje Bosne i Hercegovine. Tu završava nadležnost Uprave za indirektno oporezivanje", naveo je Kovačević.

Iz UIO BiH su nas uputili na uvoznika i špeditera koji se zasad nisu oglašavali u pogledu preostalih 20 respiratora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije