Pehar: Ne znam gdje je trenutno 80 respiratora koji su stigli u Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Pehar: Ne znam gdje je trenutno 80 respiratora koji su stigli u Sarajevo
Foto: Screenshot / Davor Pehar

Afera "malina respiratori" potresa BiH, nakon što je otkriveno da je firma "FH Srebrena malina", čiji je vlasnik TV voditelj Fikret Hodžić, nabavila 100 respiratora za 10,5 miliona KM.

Uključili su se istražni organi, a Davor Pehar, član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, odgovorio je danas na pitanja ko je napravio procjenu da treba još 100 respiratora.

"Federalni zavod za javno zdravstvo je 25. marta donio plan potrebne medicinske opreme i zaštitnih sredstava za javne zdravstvene ustanove. Taj plan je usvojen i na sjednici Kriznog štaba Fededalnog ministarstva zdravstva, i poslat Federalnoj upravi civilne zaštite. Nastao je najvećim dijelom na temelju podataka koji su nam dostavljeni s terena, od zdravstevnih ustanova koje su poslale samoprocjenu", rekao je Pehar.

On je kazao da ne zna gdje se trenutno nalazi 80 respiratora koji su u subotu stigli u Sarajevo.

Rekao je i da je kod nabavke sve opreme odgovorna Federalna uprava civilne zaštite.

I SIPA se uključila u provjeru nabavke respiratora putem "Srebrene maline"

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerava nabavku 100 respiratora, koje je za Vladu FBiH nabavila kompanija "FH Srebrena malina", vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove instutucije. "Državna agencija za istrage i zaštitu vrši provjere iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti", kazao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e, za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije