Zatražena ostavka Fahrudina Solaka

Radiosarajevo.ba
Zatražena ostavka Fahrudina Solaka
Printscreen / Fahrudin Solak

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine zatražila je ''hitnu istragu u vezi sumnjive nabavke kineskih respiratora preko firme koja se bavi preradom voća''.

Kako je navedeno u saopćenju, nedopustivo je da odmah po objavi ove nabavke javnost dobije informacije da Krizni štab nije ni upoznat sa procedurom nabavke.

''Tražimo odgovor ko je donio odluku o nabavci respiratora i izboru nabavljača, da li je to Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Bakir Izetbegović iz sjene i da li je ovom prilikom konsultovana medicinska struka o vrsti respiratora? Također, javnost mora saznati da li su navedeni respiratori atestirani i da li postoji serviser opreme u firmi koja je nabavila uređaje koji će obavljati obavezni godišnji pregled? Također, vlada premijera Novalića bi morala dati odgovor u kojim referentnim bolnicama se koriste nabavljeni respiratori ili je SDA odlučila da će građani BiH biti pokusni kunići?

Još u toku kreiranja korona zakona, kao i svim razgovorima o upravljanju raspodjelom sredstava, a poučeni dugogodišnjom SDA praksom od ratnih donacija do danas, tražili smo potpunu transparentnost u dodjeli svih sredstava, ali i jednako tako smo uvijek tražili transparentnost pri javnim nabavkama'', saopćeno je iz SDP-a.

Dodaje se da, iako ih ne čudi što su narodne pare u enormnim iznosima trošene na neviđene respiratore nepoznatog modela preko firme koja se bavi poslovima prerade voća, očekuju da čak i ovako bezobrazna i bezobzirna vlast ima granicu gdje će stati, naveli su iz ove stranke.

''Tu trebaju nastaviti tužilaštvo i ostali organi, koji bi trebali otkriti kako su kupljeni respiratori bez znanja većine Kriznog štaba i preko firmi bliskih SDA. Navedene firme se ne bave nabavkom medicinske opreme i nisu na zvaničnoj listi Agencije za lijekove.

Nema drugog zaključka nego da je trenutna vlast jedva dočekala pandemiju kako bi preko Kriznog štaba narodne pare smjestila u džepove sebi podobnih „poslodavaca“. Želimo jasno i glasno reći da trenutni potezi se ne razlikuju od magičnih nestanaka miliona maraka donacija koje su u Bosni i Hercegovinu stizale iz svih dijelova svijeta. Danas se ponovo u BiH kriza i ljudska patnja, zaokupljenost ljudi vlastitim zdravljem, koristi da bi se u kutijama malina „švercali“ respiratori", navodi se u saopćenju.

Pored odgovora na postavljena pitanja Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži trenutačnu i neopozivu ostavku Fahrudina Solaka sa pozicije komandanta Kriznog štaba i potpuno povlačenje iz Civilne zaštite, te punu odgovornost komandnog lanca u Novalićevoj vladi, koja o svemu znakovito šuti.

"Očito je da su ljudski životi sporedna stvar trenutnoj vlasti i to dokazuju svakim potezom. Bilo da se radi o algoritmima koji do smrti vode u krug, nabavci nepouzdanih testova sa velikim zakašnjenjem, pokušaju raspodjele sredstava općinama pod kontrolom HDZ-a i SDA ili nabavci sumnjivih respiratora preko fabrike za namještaj. Jedino interes i talovi ostaju glavni prioritet SDA i njenih inžinjera propasti zdravstvenog sistema'', saopćeno jeiz SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije