Afera "Respiratori": Tužilaštvo formiralo predmete, Vlada i FUCZ bez komentara

E. M.
Afera "Respiratori": Tužilaštvo formiralo predmete, Vlada i FUCZ bez komentara
FOTO: Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo KS

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Kako nam je rekla glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, provjerava se nabavka 150.000 testova i stotinu respiratora, te ulogu koju je u ovoj nabavci imao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Azra Bavčić - undefined

Foto: A.K. / Radiosarajevo.ba: Azra Bavčić i Mirza Hadžiabdić

“Izvršit će se provjere navoda kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela”, kazala nam je Bavčić.

Prema navodima, Vlada Federacije je od nepoznatog dobavljača, nepoznatog proizvođača i putem nepoznate firme, za nepoznatu sumu novca kupila 150.000 testova za koronavirus i 100 respiratora.

Vlada Federacije navodno je kupila 20.000 testova za koronavirus od firme “Cubicus” iz Sarajeva, koji su tokom marta proslijeđeni kliničkim centrima u Sarajevu, Mostaru i Tuzli, a koštali su 400.000 eura.

O vrsti i količini opreme koja će biti nabavljena odlučivao je navodno Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Fahrudin Solak - undefined

Fena: Fahrudin Solak

On je na konferenciji za novinare 8. aprila, na pitanje novinara kazao kako se ne sjeća od koga je kupljena oprema i koliko je koštala, da bi kasnije rekao kako je 150.000 testova nabavljeno od firme “Erkona” iz Sarajeva.

Nakon što je u subotu u BiH stiglo 80 respiratora, a premijer Federacije Fadil Novalić najavio da će stići još 20, mediji su objavili je kako su iz Uprave za indirektno oporezivanje dobili informaciju da je respiratore uvezla firma “FH Srebrena malina”, čiji je vlasnik bh. voditelj Fikret Hodžić, iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća.

Fikret Hodžić - undefined

Foto: Instagram: Fikret Hodžić

Vrijednost ugovora od 10,5 miliona KM, prema navodima, za nabavku stotinu respiratora dodijeljen je Hodžićevoj firmi koja je iz Kine nabavila respiratore.

Premijer FBiH Fadil Novalić još se nije oglašavao o ovome, kao ni FUCZ.

Kako nam je rečeno iz Novalićevog kabineta, premijer je trenutno na kolegiju pa ide na sjednicu Doma naroda, a iz FUCZ za naš portal su rekli da je za sutra planirana sjednica Štaba na kojoj će vjerovatno biti razgovarano o ovoj temi te će biti odlučeno koji stav će zauzeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije