"Državna agencija za istrage i zaštitu vrši provjere iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti", kazao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e, za naš portal. 

Podsjetimo, u našu zemlju je stiglo ukupno 80 od 100 respiratora koji su naručeni od dobavljača Kine.

Afera "Respiratori": Tužilaštvo formiralo predmete, Vlada i FUCZ bez komentara

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba . Kako nam je rekla glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, provjerava se nabavka 150.000 testova i stotinu respiratora, te ulogu koju je u ovoj nabavci imao direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Iza ove nabavke stoji Fikret Hodžić, koji je vlasnik kompanije "FH Srebrena malina". On je za ovaj posao dobio 10,5 miliona KM.

Jelka Milićević, ministrica finansija i predsjedavajuća štaba Federalne uprave civilne zaštite, potvrdila je da nije data saglasnost za kupovinu opreme.

Ona je podsjetila da je ne tako davno upozorila javnost kako izmjene u sastavu i obimu Federalnog štaba Civilne zaštite nisu zakonski utemeljene.

"Zbog svega navedenog zaista je potrebno potpuno istražiti šta se desilo jer je u pitanju novac poreznih obveznika iz budžeta FBiH", istakla je ministrica Milićević.

U sve se uključilo i Tužilaštvo KS.

Tužilaštvo KS formiralo je dva predmeta za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.