ESPo: 10,5 miliona KM plaćeni respiratori koji koštaju ukupno 540.000 KM

Radiosarajevo.ba
ESPo: 10,5 miliona KM plaćeni respiratori koji koštaju ukupno 540.000 KM

Ne stišavaju se reakcije na nabavku 100 respiratora koje je za Vladu FBiH obavila firma 'FH Srebrena malina'. Saopćenje je izdao i Ekološki slobodarski pokret (ESPo), čije je Predsjedništvo "šokirano najnovijim skandalom u režiji Vlade FBiH u tehničkom mandatu". U njihovom saopćenju se kaže:

"Preko firme koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća - FH Srebrena malina - uvezeno je i uvest će se ukupno 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM. Ako je vjerovati šifri koja se nalazi na kutijama koje su stigle iz Kine, radi se o ovim respiratorima.

Jedan respirator na internet stranici košta 3000 dolara sa porezom što znači da je cijena za 100 komada 300.000 dolara, odnosno ukupno 540.000 KM bez prevoza i carine.

Ministrica finansija u tehničkom mandatu i komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite, Jelka Miličević, naravno ne zna tko je odobrio ovu nabavku. Premijer FBiH u tehničkom mandatu, Fadil Novalić, neće da nam pojasni kako je malinarska firma najbolja za nabavku sofisticiranih medicinskih uređaja. 

Izgleda da će SDA (i njihovi sateliti SBB i DF) jesti srebrene maline zlatnim kašikama, HDZ (i njihovi sateliti iz HNS-a) će svoje srebrene maline jesti zlatnim žlicama, dok će ostatak stanovništva biti pogođen ekonomskim posljedicama svjetske pandemije i sve su prilike da će biti gladniji nego što su bili prije pojave koronavirusa.

Zahtijevamo od tužilaštva hitnu istragu o tome kako i zašto je odabrana baš ova firma i po ovoj cijeni. Tražimo da se javnosti kaže ko je odgovoran za ove sramne postupke, ko je predložio firmu i ko je podržao prijedlog. Želimo da Inzka probude vapaji prevarenih, bolesnih i izgladnjelih radnika i njihovih porodica, a od građana očekujemo da pamte i nikada im ne oproste", stoji u saopćenju Ekološkog slobodarskog pokreta koje je potpisao predsjednik Damir Nikšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije