20 "malina respiratora" još čeka na aerodromu

M. R. S.
20 "malina respiratora" još čeka na aerodromu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Stigao avion s 20 respiratora

Firma Srebrena malina, iako je preksinoć podnijela carinsku prijavu za 20 respiratora koji su stigli iz Kine, nije još platila PDV, te su respiratori i dalje u carinskoj ispostavi na sarajevskom aerodromu.

"Stanje duga kompanije FH Srebrena malina je još isto. Uplata danas nije legla na Jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje BiH", rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO, za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Srebrena malina treba platiti 265.131 KM PDV-a za ovih 20 respiratora, koji su stigli u BiH prije dva dana, više od mjesec nakon što je uvezeno prvih 80 respiratora. Tražili su od Suda BiH da im odobri uplatu, s obziromd a su im blokirani računi, što je i učinjeno.

Nabavka ovih 100 respiratora iz Kine predmet je istrage Tužilaštva BiH u okviru koje su sinoć saslušani, a potom i uhapšeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite, i Fikret Hodžić, vlasnik Srebrene maline.

Oni danas trebaju biti predani u Tužilaštvo BiH.

Podsjetimo i da je, ako se i kada plati PDV na respiratore, veliko  pitanje šta će biti s njima jer su neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a i inspekcija je utvrdila da FUCZ nema adekvatno skladište. Stoga je sada problem i gdje će s prvih 80 respiratora koje su već uskladištili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije