... / Pogledajte 20 respiratora koji su danas došli na Sarajevski aerodrom

27. 05. 2020. u 15:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Preostalih 20 respiratora, koje je kupila Federalna uprava civilne zaštite, preko firme “FH Srebrena malina”, stiglo je u Sarajevo avionom iz Pekinga oko 12.30 sati.

Ova pošiljka izvršena je u posljednji trenutak, s obzirom na to da je kompanija “FH Srebrena malina”, TV voditelja Fikreta Hodžića, imala rok do 27. maja za njihov uvoz.

Nakon tog datuma ovoj kompaniji je trebala nova dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Neizvijesno je ko će preuzeti respiratore i mogu li biti preuzeti, te ko će platiti PDV, s obzirom na to da su računi firme blokirani.

Zanimljivo, na Sarajevskom aerodormu se niko od nadležnih nije pojavio na preuzimanju preostalih 20 respiratora-. Kada to kažemo mislimo na predstavnike Vlade FBiH i Federalnog štaba civilne zaštite, čiji je načelnik Fahrudin Solak suspendiran.

Povodom ove sporne nabavke, u toku je istraga koju vodi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije BiH, prošle sedmice je smijenio Hasana Ganibegovića, svog šefa Ureda te Zorana Blagojevića, svog savjetnika za odnose sa medijima, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Hasan Ganibegović, šef Ureda premijera FBiH Fadila Novalića, saslušan je u Tužilaštvu BiH u okviru istrage o aferi “Respiratori’‘ i nabavci 100 respiratora iz Kine u BiH vrijednih 10,5 miliona KM. 

Respiratore je, inače, bez konkursa od kompanije “FH Srebrena malina”, vlasništvo TV voditelja Fikreta Hodžića, kupio FUCZ s Fahrudinom Solakom na čelu.

Ganibegović je saslušan početkom maja, a prema naredbi Suda, SIPA je od njega isti dan oduzela i mobitel. 

Inače, iz Vlade su oduzeti svi dokumenti vezani za ovu nabavku, snimke videonadzora.

Istraga još traje. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA