! / Stigli odgovori FUCZ: Kako su nabavljeni respiratori, zbog čega baš Srebrena malina

19. 05. 2020. u 13:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dobila je dodatne odgovore od Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) o realizovanim nabavkama u toku pandemije korona virusa, s posebnim osvrtom na aferu nabavke 100 respiratora.

Odgovori su danas stigli na adresu članova Komisije.

U njima, između ostalog, navodi se da Federalna uprava Civilne zaštite "iz razloga krajnje hitnosti, a u uslovima pogoršane epidemiološke situacije i vrlo kratkih rokova važenja ponuda nije vršila identificiranje profesionalne sposobnosti".

Kako navode u odgovorima, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i u skladu sa zahtjevom takvi su nabavljeni.

Pročitajte odgovore: 

Kako i na osnovu čega su formirane cijene u tabelama na Odlukama koje je Federalni štab civilne zaštite? Da li su prikupljane ponude raznih dobavljača ili na neki drugi način?

"Shodno cijenama na tržištu iz tekućeg perioda."

Ko je procjenjivao vrijednosti pojedinih nabavki i na osnovu čega?

"Procjene su vršene na osnovu pristiglih ponuda te na osnovu tržišnih cijena i mogućnosti kratkih rokova isporuke od strane dobavljača".

Zašto Uprava nije tražila ponude za nabavke medicinske opreme od firmi ovlaštenih za promet medicinskom opremom?

"FUCZ je zaprimala ponude i od ovlaštenih firmi za promet medicinskom opremom."

Ko je i kako napravio specifikaciju na osnovu koje su se kupili respiratori?

"Na osnovu zahtjeva Federalnog Zavoda za javno zdravstvo i pregleda potreba zdravstvenih institucija na području FBiH".

Fikret Hodžić i afera

Photojoiner: Fikret Hodžić i afera "respiratori"

Da li ugovor između FUCZ-e i dobavljača respiratora firme FH Srebrena malina ima aneks ugovora i zašto ugovor nije raskinut zbog neispoštovanog roka isporuke respiratora?

"Ugovor nema potpisan aneks jer je izvornim predviđeno da će se eventualni sporovi rješavati mirnim putem. U skladu s tim dobavljač je dostavio obavijest od avioprevoznika o razlozima kašnjenja isporuke i ugovorni organ u skladu sa ZOO nije se odlučio na raskid ugovora."

Ko su bili članovi komisija za sve javne nabavke od 16. marta do sada?

"Nakon donošenja odluke Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH FUCZ-e je iz razloga krajnje hitnosti, a u uslovima pogoršane epidemiološke situacije provela postupke nabavki materijala i opreme primjenjujući član 10 stav (1) tačka b)Zakona o javnim nabavkama BiH. S obzirom da nisu korišteni osnovni i redovni postupci javnih nabavki komisije za nabavku nisu formirane".

Zašto je došlo do promjene u sastavu Federalnog štaba civilne zaštite?

"Federalni štab civilne zaštitu vrši funkciju rukovođenja akcijama zaštite i spašavanja. Komandanta, načelnika i članove Federalnog štaba postavlja i razrješava Vlada FBiH".

Ko je potpisao odluku Federalnog štaba civilne zaštite od 1. aprila u ime zapovjednice Jelke Milićević?

"Odluku je potpisao načelnik Federalnog štaba civilne zaštite uz prethodnu saglasnost zapovjednice Federalnog štaba civilne zaštite".

Postoji li pismena odluka Vlade FBiH za nabavku respiratora?

"Vlada FBiH je na 165. hitnoj sjednici održanoj 2. aprila donijela odluku o davanju prethodne saglasnosti Federalnom štabu civilne zaštite za nabavku materijala i opreme u uslovima pogoršane epidemiološke situacije i odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH budžeta FBiH za 2020. godinu FUCZ-e".

Da li je Uprava zaprimila ponude na zvanične mailove firmi koje su renomirane u svojoj branši i da li je kontaktirala te firme?

"Da".

Da li je Uprava vodila računa o profesionalnoj sposobnosti dobavljača?

"FUCZ je iz razloga krajnje hitnosti, a u uslovima pogoršane epidemiološke situacije i vrlo kratkih rokova važenja ponuda nije vršila identificiranje profesionalne sposobnosti."

Kako je došlo do toga da je Uprava postala služba za javne nabavke Federalnog štaba civilne zaštite?

"Zakonskim i podzakonskim aktima definisane su nadležnosti te u skladu s tim Federalni štab je stručno-operativni organ. Funkciju stručne službe Federalnog štaba vrši FUCZ. Nabavke materijala i opreme iz sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća organizuje i sprovodi javnu nabavku FUCZ na osnovu odluke Federalnog štaba civilne zaštite."

Zašto je prisutan veliki broj posrednika u provedenim javnim nabavkama?

"Posrednika nije bilo. Svaki ugovor o nabavci potpisan je s domaćom firmom".

Koji su respiratori traženi od Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji su naručeni, a koji isporučeni?

"Od Zavoda za javno zdravstvo FBiH traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i u skladu sa zahtjevom takvi su i nabavljeni".

Da li je specifikacija za nabavku respiratora mijenjana na način da je tražena jedna vrsta uređaja, a dobijena druga vrsta?

"Isporuka je izvršena u skladu sa ugovorom".

Kako su firme bez referenci dobijale posao, zbog čega Uprava nije poslala specifikacije na adrese 21 firme koje su ovlaštene za uvoz medicinske opreme?
"

"FUCZ zbog proglašenja stanja nesreće na području FBiH efikasno obavljala funkciju zaštite i spašavanja stanovništva, te zbog nestašice neophodnih sredstava i opreme na tržištu zaključivala ugovore sa dobavljačima kako bi i sredstva i opremu imali u što je moguće kraćem roku."

Gdje su ostale ponude? Šta je opredijelilo Upravu za odabir upravo ovog dobavljača?

"Ostale ponude su izuzete od strane nadležnih organa koji provode istragu".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA