Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša. Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije. Nutricionista dr Jess Co...
Ida Fazlić, Bosanka sa adresom u Francuskoj, spojila je ljubav prema nauci i kulturi – konkretnije, ona istražuje hemijske spojeve umjetničkih djela, i upravo to ju je dovelo u međunaroni tim naučnika koji su otkrili tajnu jedne o najpoznat...
Mlada Brčanka, istraživačica Ida Fazlić, spojila je svoju ljubav za umjetnost i nauku kako bi pomogla u otkrivanju tajni umjetničkog djela 'Noćna straža', jedne od najpoznatijih Rembrandtovih slika. "Noćnu stražu" je naslikao Rembrandt 164...
Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu kao najstarija kulturna institucija u Bosni i Hercegovini organizira zajedno sa Univerzitetom u Sarajevu „Prvu međunarodnu konferenciju o zaštiti pisanog naslijeđa“ koja...
Konzervirana hrana došla je na glas kao bezokusna i nezdrava jer se određenoj namirnici produžuje vijek trajanja uz aditive upitnog porijekla. No to nije slučaj sa svim vrstama konzervirane hrane. Evo u kojim limenkama možete uživat...
Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva. "Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i m...
Zahvaljujući konzerviranju i smrzavanju hrane, nije neobično jesti kukuruz šećerac čitave godine. Ipak, postoje malo poznate činjenice o namirnicama koje su obrađene na ovaj način, zbog čega su česte nedoumice po pitanju njihovog sas...
Jedan od njih je najpoznatiji proizvod Delamarisa iz Izole – čuvena konzerva "skuše s povrćem". Logo "skuše z zelenjavom" – riba na tanjiru okružena povrćem, na crveno-žutoj podlozi – ne mijenja se vi&s...
Riječ je o jednoj od savremenijih laboratorija za konzervaciju u restauraciju oštećene arhivske građe, a koju je donirala Češka razvojna agencija i Ambasada Češke Republike u BiH. Laboratoriju su svečano otvor...
Definirani su detalji u vezi sa pokretanjem Centra za konzervaciju i restauraciju muzeja i kursevima obuke koji će se odvijati u junu. Ovo partnerstvo, koga su promovirali ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni i ministar kultur...
/ Najkomentiranije
Predivne vijesti: Udruženje Pomozi.ba uplatilo više od milion KM područjima pogođenim poplavama
Denis Bećirović u Budimpešti žestoko kritikovao Rusiju: "Aveti prošlosti su opet probuđene"
Na "crnoj listi": Saša Magazinović dobio zabranu ulaska u jednu državu
Milorad Dodik donio odluku: Smijenjeno rukovodstvo "Šume Srpske"
Otvorena izložba Anite Zečić: "Prijedorska trauma je prijedorska tuga" priča istinu o zločinima
Pregledajte stare kolekcije CD-ova: Možete zaraditi i do 20.000 KM
Klanjana dženaza muftiji Šefki-ef. Omerbašiću: "Rastanci su teški i bude emocije"
Slavni chef otkrio trikove: Kako da vam sarma bude ukusna i sočna kao nikad prije
Doktorica pojašnjava: Da li se može jesti hrana sa poda?
Naučnici analizirali DNK žrtava drevnih Pompeja pa ostali šokirani: "Oni nisu ono što smo mislili"
Enid Tahirović o rukometnim Zmajevima: "Na Islandu smo pokradeni. Doborac će napraviti dobar posao"
Stigao i stav Ambasade SAD: Da li će Trump ukinuti sankcije Dodiku?
Otvoren je i VR showroom "Vladarice Balkana": Posjeta Zemaljskom muzeju BiH besplatna u petak
Bit ćete u centru pažnje: Pogledajte vatrene trendove za kosu ove sezone
Nakon izborne pobjede: Putin čestitao Trumpu i govorio o želji da "obnovi odnose sa SAD"