Stručnjak otkriva koja je riba iz konzerve najbolja: Čuva srce i odlična je za mozak

4
Radiosarajevo.ba
Stručnjak otkriva koja je riba iz konzerve najbolja: Čuva srce i odlična je za mozak
Foto: Pixabay / Konzerva

Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša.

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Nutricionista dr Jess Cording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Krstarica.

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu

Kako objašnjava, primjena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

"Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna", rekla je dr Cording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Cording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije