Stručnjak otkriva koja je riba iz konzerve najbolja: Čuva srce i odlična je za mozak

4
Radiosarajevo.ba
Stručnjak otkriva koja je riba iz konzerve najbolja: Čuva srce i odlična je za mozak
Foto: Pixabay / Konzerva

Svakako, nije svaka konzervirana hrana loša.

Konzerviranje hranu održava svježom i jestivom, pogotovo onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a u procesu konzerviranja namirnice prolaze i proces sterilizacije.

Nutricionista dr Jess Cording kaže da je, prema mišljenju struke, najzdravija konzervirana hrana sardine, ali i druga konzervirana riba koja je pristupačan izvor proteina, ali i održiva i ne zahtjeva dugu pripremu ili kuhanje, prenosi Krstarica.

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

Kako objašnjava, primjena konzervirane ribe u ishrani ima brojne zdravstvene prednosti.

"Konzervirane sardine obično imaju manje žive od mnogih drugih vrsta ribe i smatraju se jednim od najboljih izbora morske hrane, pogotovo ako vam svježa nije dostupna", rekla je dr Cording.

Kada jedemo sardine, dodaje dr Cording, unosimo veliku količinu proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje daje mononezasićene masti zdrave za srce.

Stručnjaci preporučuju dvije do tri porcije konzervirane ribe nedeljno, pomješano sa tjesteninom ili samostalno, a možete ih dodati i raznim salatama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije