Zemaljski muzej dobit će Centar za konzervaciju i restauraciju

Radiosarajevo.ba
Zemaljski muzej dobit će Centar za konzervaciju i restauraciju
Vrhovni institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima okončao je danas svoju drugu po redu misiju u Zemaljskom muzeju.

Definirani su detalji u vezi sa pokretanjem Centra za konzervaciju i restauraciju muzeja i kursevima obuke koji će se odvijati u junu.

Ovo partnerstvo, koga su promovirali ministar vanjskih poslova Italije Paolo Gentiloni i ministar kulture Italije Dario Franceshini tokom svojih posljednjih misija u Bosni i Hercegovini, ima za cilj podržati dosadašnje napore bosanskohercegovačkih vlasti, uložene kako bi se muzeju vratio ugled i uloga koji mu pripadaju.

Ali, iznad svega, to predstavlja ohrabrenje da se nastavi ići u tom pravcu kako bi se što prije razriješila pitanja u vezi sa njegovim statusom i finansiranjem.

Sa ministrom Osmanovićem, pokretačem ovog procesa, 1. juna ćemo inaugurirati Centar za konzervaciju i restauraciju Zemaljskog muzeja, u okviru obilježavanja 70. godišnjice Republike”, ovim riječima je ambasador Italije Ruggero Corrias, najavio inauguraciju Centra za konzervaciju i restauraciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine 1. juna, koju finansira Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i realizira Vrhovni institut za konzervaciju i restauraciju (ISCR) iz Rima u okviru Sporazuma o saradnji u domenu kulture, obrazovanja i sporta između Italije i Bosne i Hercegovine.

Ova najava se odigrava po okončanju druge misije ISCR-a u Sarajevu, realizirane u cilju priprema za pokretanje projektnih aktivnosti koje će se odvijati u mjesecu junu i biti koncentrirane, u ovoj fazi, na metalne eksponate Zemaljskog muzeja.

Projekat predviđa donaciju uređaja za opremanje centra i odvijanje kurseva specijalističke obuke iz oblasti konzervacije i restauracije, za osoblje Zemljskog muzeja. Saradnja između ISCR-a i Zemaljskog muzeja, bit će nastavljena u cilju proširenja centra i jačanja kapaciteta osoblja i za rad na drugim materijalima i u drugim sektorima.

Povodom inauguracije Centra za konzervaciju i restauraciju, Ambasada Italije, postavit će izložbu “Reliving the past: tradition and perspective” u Zemaljskom muzeju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije