U Veneciji se predstavlja Historijski muzej kao 'People's Museum'

Radiosarajevo.ba
U Veneciji se predstavlja Historijski muzej kao 'People's Museum'
/ Plakat za izložbu u Veneciji
Grad Sarajevo vijekovima predstavlja raskrsnicu raznih kultura. Slojevi osmanskog i austro-ugarskog nasljeđa pa sve do socijalizma i urbicida 1990-tih su sveprisutni u gradskoj strukturi.

Danas, dvadeset godina poslije rata postavlja se pitanje: šta je Sarajevo danas?

Inicijativa „Reactivate Sarajevo“ zajedno sa domaćim snagama i renomiranim međunarodnim stručnjacima ima u fokusu kritičku analizu izazova i potencijala grada te reaktiviranje već postojeće infrastrukture, kroz razvijanje prototipičnih rješenja uz saradnju raznih struka.

Ovogodišnji naslov 15. La Biennale di Venezia “Izvještaj sa fronta” spaja izazove društva uključujući migraciju, destrukcije, potrebe za socijalnim i društveno relevantnim rješenjima te jasno poziva na inovativne i interdisciplinarae pristupe.

Izložba sa temom Sarajeva i Bosne i Hercegovine zastupljena je pod nazivom “Sarajevo Now: People’s Museum” u sklopu „Reactivate Sarajevo“ projekta pod pokroviteljstvom Matice Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Historijskim Muzejom Bosne i Hercegovine, ETH Zurich Univerziteta te Baier Bischofberger Arhitektima kao izlagačima.

Izložba će trajati od 28.5 – 1.7.2016, a svečano otvaranje planirano je za četvrtak 26. maj. 

Historijski Muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu kao fokus izložbe na Bijenalu utjelovljuje ovaj fenomen i stoji kao svjedok vremena te simbol otpora i re-programacije. U vremenu manjka brige za kulturu, umjetnost i arhitekturu, muzej kroz napore individua i samoorganizacije je postao mjesto susretanja, društvene interakcije i kulturnih aktivnosti.

Hašimbegović: Velika je čast Historijski muzej predstaviti u Veneciji

Pored uvodnih panela i izlaganja unikatnih artefakata iz bogate kolekcije Historijskog Muzeja od njegovog osnivanja do danas uljučujući predmete iz kolekcije «Sarajevo under siege» u okviru izložbe će se pokazati maketa sadašnjeg stanja muzeja i njegove okoline koju su kreirali studenti arhitekture iz Sarajeva te maketa sa potencijalnim intervencijama u budućnosti razvijena od strane Urban-Think Tank i Baier Bischofberger Arhitekata - niz privremenih intervencija koji treba osnažiti društvene procese koji su već već u toku te revitalizirati fizičku strukturu.

U izložbenoj postavci su i fotografije Jima Marshalla koje svjedoče o transformaciji Sarajeva, ilustracije svakodnevnog života i detalja Sarajeva autorice Charlie Koolhaas te fotografije Historijskog Muzeja autora Daniela Schwartza. Dio stalne postavke je i dokumentarni film Urban-Think Tanka o Sarajevu i Historijskom Muzeju, film «1395 Dana»,  te kolaž skečeva Top Liste Nadrealista koje su i danas vrlo relevantne za temu koje postavlja Bijenale uključujući skeč «Sarajevski zid» koji će prezentovati Zenit Đozić. Na samom otvaranju će nastupiti i bh. umjetnik Mak Hubjer sa umjetničkim performasom kao i muzikom DJ kolektiva Momentum Klabika iz Sarajeva.

Paviljon će za vrijeme trajanja izložbe ugostiti brojne diskusije, radionice i događaje. Svi zainteresovani za učešće se pozivaju na saradnju.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije