Hašimbegović: Velika je čast Historijski muzej predstaviti u Veneciji

Radiosarajevo.ba
Hašimbegović: Velika je čast Historijski muzej predstaviti u Veneciji
Radiosarajevo.ba / Elma Hašimbegović u holu Historijskog muzeja
Rekordna posjećenost zabilježena je ovog vikenda u Historijskom muzeju u Sarajevu, ali najbolje tek predstoji.

Niz uspjeha za ovu muzejsku instituciju nastavit će se  na Venecijanskom bijenalu arhitekture od 25.05. - 30.06.2016. juna, gdje će 'Historiijski' biti predstavljen kao jedinstven primjer internacionalnog stila u arhitekturi i kao mjesto pobune/otpora protiv opšte društvene letargije.

A prije četiri godine sve je bio drugačije: Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine je zbog neriješenog pravnog statusa i sistema finansiranja prijetilo zatvaranje.

Uposlenici Muzeja su  pokrenuli sedmodnevnu akciju “Solidariši se: ugrijmo muzej” i kampanju otpora protiv gašenja Muzeja tako što su muzej napušten od vlasti i ničiji muzej nastojali pretvoriti u naš/svačiji muzej.

"Historijski muzej već dugi niz godina pokušava u priču o muzeju uvući domaću i međunarodnu javnost, da skrenemo pažnju na važnost Muzeja, kako smo uspjeli oživjeti instituciju bez podrške vlasti, ali i na važnost zgrade kao arhitektonskog djela. Čini mi se da prikupljamo rezultate tih aktivnosti. Uspjeli smo ostvariti partnerstvo sa ETH Univerzitetom i Urban Think-Tankom iz Ciriha. Uz pomoć Matice BiH u Švicarskoj, koja je promotor događaja, Historijski muzej BiH će biti predstavljen na Bijenalu arhitekture u Veneciji. Otvorenje izložbe pod nazivom 'Sarajevo now: People's Museum' je planirano za 26. maj", kaže Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog muzeja, u razgovoru za Radiosarajevo.ba

Naša sugovornica nam govori i o samom arhitektonskom značaju zgrade koja je otvorena 1963. godine: 

"Moramo imati u vidu vrijeme kada je zgrada napravljena. Konkurs za izgradnju kreće 1959. a posao dobijaju tada mladi arhitekti iz Zagreba Magaš, Šmidhen i Horvat. Zgrada je predata javnosti 1963, a 1966 prvi put useljena. Ta zgrada i dan-danas predstavlja divan primjer moderne arhitekture u Sarajevu i šire. To je vrijeme kada ovakva vrsta arhitektonskih djela nije postojala u SArajevu i ona je bila jedno malo čudo arhitekture koje nije izgubilo na atraktivnosti ni toliko godina nakon otvaranja. Nama je drago da ova zgrada u ovakvom stanju u kakvom je sada - ruinirana, trošna i opasna za prolaznike, posjetioce i ekponate - nije izgubila na svojoj ljepoti i značaju. Ono što mi, kao uposlenici, u ovom trenutku radimo je da pokušavamo zgradu, uprkos poteškoćama, oživjeti iznutra. U tom smislu možemo naglasiti Međunarodni dan muzeja kada smo imali hiljade posjetilaca svih generacija - to je ono što je naša misija", zaključuje Elma Hašimbegović.

Paralelno sa predstavljanjem u Veneciji, uposlenici Muzeja će sve zainteresirane posjetitelje u Sarajevu, u toku ove sedmice,  ugostiti u nedavno otvorenoj stalnoj postavci “Otvoreni depo.” Sedmica otvorenog depoa će trajati od 23.05. do 29.05. 2016. Posjetitelji će imati priliku da periodu od 11 do 15 sati uz kustosko vođenje pogledaju izložbu.

Ulaz u Otvoren depo je besplatan, a Historijski muzej vas poziva da pogledate ovu zanimljivu izložbu

Vezano: Pogledajte među prvima: Valterove karte, muštikla Radojke Lakić, Titove štafete... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije