Historijski muzej u fokusu: BiH prvi put na Bijenalu arhitekture

Radiosarajevo.ba
Historijski muzej u fokusu: BiH prvi put na Bijenalu arhitekture
Bosna i Hercegovine će ove godine prvi put nastupiti na Bijenalu arhitekture u Veneciji nakon što je postala nezavisna država.

Matica Bosne i Hercegovine uz saradnju sa ETH Zurich katedrom za arhitekturu i urbani dizajn Urban-Think Tank, Baier Bischofberger Architekten i Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine od 28. maja do 1. jula 2016. godine predstavlja prvi nastup naše države na ovoj prestižnoj smotri u italijanskom gradu. 

Objekt u fokusu izložbe je Historijski muzej Bosne i Hercegovine (bivši Muzej Revolucije Bosne i Hercegovine). Globalni cilj nastupa na Bijenalu arhitekture je skretanje svjetske i lokalne pažnje na teško stanje Muzeja, sa ciljem da se ponovo reaktivira i sačuva od daljnje fizičke erozije.

U okviru ove izložbe, koja će nakon Venecije biti izložena u Sarajevu, bit će realizirano niz studentskih radionica i predavanja sa renomiranim stručnjacima, kao i kulturno-umjetnički program.

Šta se događa kada izuzeci postanu pravilo? Može li arhitektura utjeloviti snažan proces prkosa i prilagodbe? Opustošeno ratom i opsadom, Sarajevo je danas talac neprestane političke paralize kojoj se ne nazire kraj. Uništavanje i zanemarivanje objekata pretvorili su grad u novu vrstu urbane granice. Historijski muzej Bosne i Hercegovine utjelovljuje ovaj fenomen.

Kao nijedna druga građevinska struktura u Sarajevu, Historijski muzej stoji kao herojski simbol aktivnog otpora i elastičnosti. Njegov oblik, skup i program izražavaju nepokolebljivi pogon za smijanje u lice nedaćama.

Osnovan je 1945. kao Muzej revolucije obilježavajući partizansku pobjedu nad fašizmom, a u svom modernom obliku otvoren je 1963. Danas, zgrada koja je jednom bila socijalistički san postala je ruševina. Smješten sto metara od opsadne linije, na njemu su još vidljivi tragovi granatiranja i eksplozija, koji su sada samo nagovještaj izazova sa kojima se suočava muzej iznutra. Neplaćeno muzejsko osoblje drhti od zime bez grijanja, a država im uskraćuje i sredstva koja bi zaustavila protok vode koja curi kroz krov. Bez sredstava i napušten od strane vlade, građani su pozvani da se aktiviraju i pomognu da muzej ponovo oživi kao vitalni građanski prostor dijaloga, kulture i obrazovanja.

Ova izložba postavlja jednostavno pitanje: Može li muzej biti pokretač za promjene u gradu, navedeno je u najavi izložbe Matice Bosne i Hercegovine.

Na ovoj smotri, bit će predstavljen i film 1395 dana bez Crvene renomiranog autora Anri Sala, fotografa Charliea Koolhaasa i Jima Marshalla, ali i retropsktivne projekte Urban-Think Tanka i istraživanja širom svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije