Sedmica u znaku arhitekture u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Sedmica u znaku arhitekture u Sarajevu
/ Dani arhitekrure Sarajevo
Manifestacija Dani arhitekture odavno je postala centralni događaj za ovu struku u našoj zemlji. Tako će biti i ovaj put.

Deveti po redu Dani arhitekture će se održati od 19. do 22. maja u Sarajevu, pod temom “Arhitektura ispred investicije”.

Otvaranje Dana arhitekture će se održati u sarajevskoj Vijećnici 19.maja izložbom mladih bečkih arhitekata, dok će slijedeća tri dana glavni program sa predavanjima i izložbama održati u kinu Meeting Point.

Dani arhitekture su koncipirani kao godišnji, višednevni festival koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata, izložbe, diskusije, projekcije filmova i slična dešavanja vezana za za teme arhitekture, dizajna, urbanizma i prostornog planiranja.

Osnovna uloga arhitekata je oduvijek bila uspostaviti balans između različitih faktora koji čine proces arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, te stvoriti dodatnu vrijednost među njima.

U sklopu programa u kinu Meeting Point, preko 15 predavača na main i hashtag stage-u će kroz svoja predavanja prezentovati kako pronalaze taj balans. Kroz prezentaciju svojih projekata će objasniti kako se nose sa kompromisima unutar svoje struke i kako je moguće ispuniti zahtjeve investitora a u isto vrijeme imati odnos prema širem društvenom interesu.

Pored predavanja, u sklopu festivala će se održati i nekoliko izložbi, kao i dvije radionice.

Za najmlađe je predviđena radionica (MI) OBLIKUJEMO PROSTOR, koja će se održati u Networks - preduzetničkom centru.

Radionica je otvorena za svu djecu predškolskog i uzrasta osnovne škole. Oni će kroz samostalni i grupni rad istraživati svoj doživljaj prostora i njegovih senzacija.

U sklopu druge radionice “VHS arhitektura” grupa studenata će pod mentorstvom Nikole Radeljkovića (Numen/For Use) kroz 9 dana radionice istraživati kvalitetno spajanje nove prostorne strukture sa arhitekturom u kojoj nastaje. VHS trake će biti osnovni gradivni materijal za stvaranje strukture. Finalni produkt radionice će biti predstavljen u nedjelju, 21.5. u zgradi nove Akademije scenskih umjetnosti, čime će zvanično i biti zatvoren festival.

Ulaz na sve događaje osim na main stage je besplatan, a svoje ulaznice za glavni program možete rezervisati na ovom linku.

“Smatram da su Dani arhitekture najbitniji godišnji događaj na polju arhitekture u Bosni i Hercegovini. Svake godine, pored predavača iz naše države i susjednih država koje imamo priliku ugostiti, na jednom mjestu okupljaju se stručnjaci i omogućavaju prostor za diskusiju i razmjenu iskustava. 

Nadasve, uz glavni program, Pecha Kucha prezentacije i izložbe daju prostor studentima i mladim arhitektima da predstave svoj rad.

Mislim da smo sa ovogodišnjim programom napravili izuzetan pomak u odnosu na prošla izdanja, obzirom da radionice i popratni audio vizuelni sadržaji istražuju odnos arhitekture sa multimedijom što, istakla bih, nije interesantno samo za nas arhitekte.” – rekla nam je Gorica Mehić, jedna od koordinatorica festivala.

Uz video se podsjetite kako je izgledalo prošlogodišnje otvaranje festivala:

DA2015 video mapping from Dani Arhitekture I Sarajevo on Vimeo.

Više informacija o samom festivalu i ovogodišnjem programu potražite na ovom linku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije