Konzervirana tunjevina sadrži velike količine cinka opasne po zdravlje
Ove količine cinka mogu oštetiti ljudska crijeva.
"Povećanje propustljivosti crijeva nikako nije dobro jer to znači da spojevi koji ne bi trebali ući u krvotok, mogu ući. Ovo stanje zove se "sindrom propusnog crijeva" i može izazvati multipla sklerozu. To čini na način da oštećuje imunitet zbog tvari koje organizam apsorbira kroz propusna crijeva", objašnjava voditeljica studije Gretchen Mahler.
Povišen nivo cinka u organizmu manifestira se kroz povraćanje, mučnine, gubitak svijesti i visoku temperaturu.
Naučnici su analizirali sadržaj konzerve kukuruza, tunjevine i piletine. Ispostavilo se da najviše nivoa cinka sadrži konzerva tunjevine. Najviše cinka ima u sredini konzerve i to stoput više od dopuštenog. Nakon tunjevine, slijedi piletina.
Velike količine cinka u organizmu mogu izazvati pad željeza i glukoze. Naučnici upozoravaju da dugoročna izloženost previsokom nivou cinka može imati ozbiljne posljedice na zdravlje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.