Šta treba znati o skraćenoj PL BiH: Stranci, prosjek starosti, trofeji...

Anadolija
Šta treba znati o skraćenoj PL BiH: Stranci, prosjek starosti, trofeji...
/ Anadolija
Prvi put u fudbalskoj Premijer ligi Bosne i Hercegovine takmičit će se 12 klubova, odnosno 304 profesionalna fudbalera, na startu sezone 2016./2017. ukupne tržišne vrijednosti 68,65 miliona eura.

U šampionatu rangiranom na 35. mjesto od 55 nacionalnih prvenstava članica Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) u predstojećoj sezoni igrat će i 74 fudbalera koji posjeduju i pasoše drugih država, tačnije činit će 24,3 posto fudbalera Premijer lige BiH.

Stranci su iz deset zemalja: Najviše (32) iz Srbije, 28 iz Hrvatske, šest iz Crne Gore, dva Brazilca, te po jedan igrač s pasošima Grčke, Italije, Makedonije, Nigerije, Švedske i Slovenije.

Čelik iz Zenice je jedini klub koji u sezonu ulazi bez internacionalaca, dok prvak Zrinjski ima 12 stranaca, Radnik 11, Mladost DK osam, Željezničar i Vitez po sedam, Sarajevo, Široki Brijeg i Krupa po šest, Sloboda i Olimpic po četiri, te Metalleghe tri.

Prosječna starost fudbalera u Premijer ligi BiH u sezoni 2015./2016. je 25 godina.

Najmlađu ekipu ima novajlija u društvu najboljih FK Krupa – prosjek 23,2 godine – a novajliju prati Sarajevo (23,3 godine). Najstariji fudbaler koji će nastupiti u novoj sezoni je Wagner Lago, 38-godišnji napadač NK Široki Brijeg.

Od kako se Premijer liga BiH igra na teritoriji cijele BiH (sezona 2002./2003.) najtrofejniji klub je mostarski Zrinjski s četiri titule prvaka.

Najskuplje procijenjena ekipa je Sarajevo sa 12,4 miliona eura, a kapiten Bordo tima Haris Duljević ima najvišu tržišnu vrijednost. Najjeftiniji tim je Vitez (2,43 miliona eura). 

Od 12 klubova osam ih se odlučilo da na klupama imaju domaće trenere, dok su se četiri kluba uzdala u internacionalce (Slovenac Miloš Kostić u Željezničaru, Hrvati Branko Karačić i Boris Pavić u Širokom Brijegu i Vitezu, Srbijanac Slavko Petrović u radniku).  

Na domaće stručnjake oslonili su se Sarajevo (Almir Hurtić), Sloboda (Husref Musemić), Zrinjski (Vinko Marinović), Olimpic (Faik Kolar), Mladost DK (Ibro Rahimić), Metalleghe (Nermin Bašić), Čelik (Kemal Alispahić) i Krupa (Slobodan Starčević). 

 

Parovi prvog kola

Subota, 23. jula: Čelik – Metalleghe (17 sati); Sloboda – Olimpic (18); Željezničar – Sarajevo (20.30) 

Nedjelja, 24. jula: Krupa – Mladost DK (17.30); Široki Brijeg – Vitez (19.30); Zrinjski – Radnik (20). 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije