Mulalić pred derbi: "Kalkulacije? Nemam taj digitron"

0
Radiosarajevo.ba
Mulalić pred derbi:  "Kalkulacije? Nemam taj digitron"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija FK Željezničar pred derbi protiv Sarajeva

Uoči sutrašnjeg sarajevskog derbija na Grbavici, predstavnicima medija na dašanjoj press konferenciji u Plavom salonu obratili su se trener i prvotimac Željezničara, Edis Mulalić i Edin Cocalić.

Željin strateg u uvodu je kazao:

"Utakmica najveća u prvenstvu. Ponovo imamo malo problema kao i u prvoj utakmici, a ovaj put su malo fudbalskiji razlozi. Prvu utakmicu nismo stigli dva napadača registrovati, a ovaj put jesmo. Malo će nam sastav krojiti i U-21 pravilo jer nema Subašića i povrijeđenog Glasala. Morat ćemo malo izmišljati. Pripremali smo se, u Mostaru smo odigrali dobro i žao mi je što se momci nisu nagradili", kazao je Mulalić te nastavio:

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

Mostarka donijela svjetsku ideju na Balkan

"Sarajevo je u obje utakmice dobro ulazilo i rješavalo protivnika na startu. Cijelu sedmicu smo radili prekide, imamo neki plan i vidjećemo šta će biti. Ovaj klub, protiv bilo koga da igra, važno je da ne budemo kukavice. Da preuzmemo odgovornost. Moramo promijeniti način razmišljanja igračima. Da izađu bez respekta da igraju, bez obzira ko je s druge strane. Rezultat je onda neminovan", rekao je Mulalić, prenosi SC Sport

Press konferencija FK Željezničar pred derbi protiv Sarajeva  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Press konferencija FK Željezničar pred derbi protiv Sarajeva

Na pitanje na kojim pozicijama je Željezničar bolji od Sarajeva, ovako je odgovorio:

"To ne pije vode u utakmicama Sarajeva i Želje. Imamo puno mladih, odigrao sam i ja mnogo derbija jer bilo je momenata gdje su oni na tabeli bili puno dominantniji, ali to nije značilo. Tu dosta utječe publika, pritisak… Ko se bolje snađe napravit će rezultat. Vrlo je bitno srce i glava. Ako izađemo vrući i bez pameti na teren to neće biti dobro".

Zatim je naglasio još jednom da derbi nosi svoja pravila:

"Nekad je dobro da ništa i ne znaš šta se dešava. Gurneš crnca u igru i on da dva gola. Čudne su te utakmice, a dobro je da je tu veliki broj igrača koji su tu ponikli. Želim Vasoskom dobrodošlicu u naš fudbal. Sve su neke nove priče kad je ova utakmica u pitanju. Neko me pitao hoće li opet biti negledljiv derbi. Niko ne želi da se “prospe” na takvoj utakmici i tu derbi gubi draž. Treneri su robovi nečega, kao da se ne izgubi. A šta mi imamo sutra izgubiti? Imamo obavezu da budemo hrabri, a svako pogriješi. Pokazalo se ranije da, ko je tako izlazio na teren – da je pobjeđivao".

O kalkulacijama pred derbi je rekao:

"Nemam taj digitron. Ja sam i kao igrač dolazio na svaki trening kao da je zadnji. Samo tako napreduješ. Analiziramo uvijek rivala narednog, a onda greške. Tu je bitno da igrači namjeste glavu i mentalna priprema je mnogo bitna. Pokušavam igračima, bez obzira ko je preko puta, da prenesem to da se igra bez respekta. Nema veze ko je u igračkom kadru, oni su za mene ko avioni. Iz onog što imaš moraš izvući maksimum, to je glavno. Kad igrači imaju plan, to je bitno. Normalno, moraš nešto znati i kao trener i prenijeti nešto na igrače".

Na pitanje koje bi utakmice mogle biti ključne za izlazak u Evropu, odgovorio je:

"Ma kakva Evropa, neke stvari su postavljene pogrešno od početka. Imamo probleme i bilo bi pogubno da sami sebe pritišćemo. Dok god se igra davati ćemo maksimum, nežemo kalkulisati, pa ćemo vidjeti na šta će izaći. To tražim od svojih igrača. Nema kalkulacija".

O činjenici da je s nekoliko igrača iz današnje postave igrao:

"To je mač s dvije oštrice. Nekada takvi igrači misle da imaju povlašten status. Njih je 4-5 tu bez feninga i ja im kapu spuštam jer su došli da pomognu. Coca mene ne zna kao trenera, odradili smo šezdesetak treninga i ne interesuje mene to od ranije ništa, da je moje dijete rođeno… Igraju oni koji najviše zaslužuju. Problem nam je sutra to u-21 pravilo i sad ti kao trener moraš smisliti nesto i gataj hoće li biti dobro".

O zdravstvenom biltenu:

"Vučenović nije bio registrovan, a certifikat se čekao za Hodžića. Sad je problem crveni karton Subašića i povreda Gasala. Dvojica iz zaštićenog godišta otpadaju. Imamo Malića lijevo i sad tražim drugog mladog za startnih 11. Pokušat ćemo zamijeniti to jedno mjesto. Štila je tek dvije sedmice tu, a Zec sedmicu. Bit će u kadru, ali minutaža ce biti mala. Zna se koliko on otprilike s toliko treninga moze kvalitetno igrati. Možda i riješi neke stvari".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije